Nakon četiri godine pada lani 8 posto više stranaca kupovalo nekretnine

Autor: Suzana Varošanec , 24. travanj 2014. u 10:31
Dubrovnik sa stabilnih 530 do 560 kupoprodaja godišnje/Z. Pandža/PIXSELL

Mnogi stranci su već godinama usmjereni prema kupnji nekretnina u Hrvatskoj kao svojoj drugoj životnoj destinaciji.

Apsolutna novost na tržištu nekretnina je rast broja stranaca koji kupuju u Hrvatskoj, potvrdio je to Poslovnom dnevniku Dubravko Ranilović, predsjednik  udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Njihov trenutni udio u kupoprodajnim transakcijama iznosi oko 18 posto. Iako podaci za 2013. još nisu konačni, lani je došlo do obrata: stranci su u priobalju stekli 4815 nekretnina, dok ih je preklani prodano 4552. Promatrano, pak, po zemljama najviše je stranih kupaca pristiglo iz Slovenije, Njemačke i Austrije, Italije i Mađarske, i to tim redosljedom. Tih pet zemalja u vrhu su te ljestvice, te su njihovi državljani kupili 66 posto ukupnog broja nekretnina prodanih strancima.   "Očekivani rast transakcija stranaca u kupnji nekretnina u 2013. u odnosu na 2012.  iznosit će oko 8 posto. Ne smatram da je navedenih 5000 transakcija godišnje neka velika brojka. No, ona jest velika u odnosu na broj nekretninskih transakcija u cijeloj Hrvatskoj koji je padao zadnjih pet godina. Riječ je o očekivanome rastu, koji je u skladu sa stabilizacijom ekonomskih prilika u Europi", kaže Ranilović.

Podsjeća da su prema kupnji nekretnina u Hrvatskoj kao svojoj važnoj, i to drugoj životnoj destinaciji, mnogi strani državljani usmjereni godinama. Interes postoji posebice kod onih koji se nalaze u krugu od pet sati vožnje autom, kaže, a taj je interes uglavnom usmjeren za "second home", odnosno vikendice. Da se sve veći broj stranaca želi odmarati u svojoj kućici u Hrvatskoj potvrđuju podaci Ministarstva financija: do ove godine ukupno ih je 41.615 investiralo u kupnju nekretnine u Hrvatskoj, od čega nešto manje od četvrtine ili 11.907 stranaca prije 2009. Najveći broj, konkretnije 30.706 stranih vlasnika realiziralo je takvu transkaciju u proteklih pet godina. Veći interes očekuje se i u ovoj godini. No, Ranilović tvrdi da lanjski rast nije dovoljan da bi oživio tržište nekretnina: brojke su još uvijek premale. Ustvari, riječ je o pokazateljima koji svjedoče o tome da je opravak tržišta nekretnina postepen i spor proces.

Najveće nekretninske investicije u Hrvatsku su  ušle preko nekretninskih kompanija, pa je tako od oko 440 milijuna eura lanjskih izravnih stranih investicija oko 140 milijuna eura ušlo u nekretninski sektor vlasničkim transankcijama stranih kupaca nekretnina.No, prema preliminarnim podacima, osim navedenih vlasničkih inoulaganja u nekretnine, lani su stranci ulagali i u poslovanje nekretninama, u što se slilo oko 180 milijuna eura. Istodobno su ulaganja u takozvane ostale poslovne djelatnosti, koja su zbog produktivnosti poželjnija poduzetnička ulaganja, iznosila skromnih oko 160 milijuna eura.Kada se gledaju transakcije i stranih i domaćih kupaca lani je najveći broj transakcija ostvaren u Istarskoj županiji, odnosno 3500 kupoprodaja. Slijedi Dubrovačka gdje je rast blaži, i ima obilježje da se kupoprodaje u zadnje četiri godine kreću između 530 i 560 transakcija.

Komentirajte prvi

New Report

Close