Lani zabilježen pad kupoprodaje nekretnina, mladi odlaze izvan Zagreba

Autor: Ana Roksandić , 28. ožujak 2024. u 12:16
Jelena Kravoščanec Todorović, direktorica Operete/PD

Po pitanju kupoprodajnih transakcija, lanjski podaci Porezne uprave pokazuju godišnji pad od 2,60 posto.

Prve analize tržišta nekretnina za ovu godinu ukazuju na nastavak stabilnosti uz povećanu potražnju unatoč manjoj ponudi nekretnina. Jelena Kravoščanec Todorović i Martina Mataić Škugor iz agencije za nekretnine Opereta, predstavile su nedavno detaljan osvrt stanja na domaćem tržištu koje pokazuje da je prva polovina 2023. bila obilježena povećanom dinamikom zbog rekordnog broja APN kredita i visokim interesom stranih kupaca, zbog uvođenja eura i ulaska u zonu Schengena.

“U drugoj polovini 2023. tržište je usporilo, djelomično zbog gospodarske krize na njemačkom i austrijskom tržištu te zbog povećanja kamatnih stopa komercijalnih banaka. Ipak, u proteklih godinu dana depoziti kućanstava porasli su po stopi od 1,4 posto, a krediti kućanstvima po stopi od 9,5 posto, pri čemu je najveći rast gotovinskih nenamjenskih kredita po stopi od 11,1 posto”, ističe Mataić Škugor.

Po pitanju kupoprodajnih transakcija, lanjski podaci Porezne uprave pokazuju godišnji pad od 2,60 posto. Ostvareno je 57.554 transakcija, s najvećim udjelom stanova (apartmana) u kupoprodaji, koji čini 49 posto ukupnog broja, te građevinskog zemljišta s 43 posto.

“Na tržištu i dalje imamo nedostatak kvalitetnih nekretnina i konstantnu potražnju. U toj situaciji i dalje neki prodavatelji pokušavaju postići “nerealno”visoke cijene i izlaze na tržište s prevelikim očekivanjima. No, iz našeg iskustva, nekretnina kojoj je dobro postavljena cijena i koja je kvalitetna, neće se pojaviti na oglasniku. Odmah će naći svog kupca’’, pojasnila je Kravoščanec Todorović.

Iz Operete posebno ističu nedostatak stanova između 45 i 65 metara kvadratnih površine. Tradicionalan je problem nesrazmjer traženih i realiziranih cijena, koje na području Zagreba Kravoščanec Todorović pojašnjava važnosti lokacije.

“Cijena četvornog metra jako zavisi od kvarta do kvarta. Kupci zagrebačkog tržišta usmjereni su na novogradnju koje nema dovoljno pa se okreću sekundarnom tržištu. U zoni centra i šireg centra tražena cijena novogradnje je preko 4000 eura, a u zoni Trešnjevka-sjever je između 3000 i 4500 eura, ovisno o brojnim drugim faktorima. Rubni dijelovi grada su kreću se između 2000 i 3000 eura. Ne može se generalizirati’’, kazala je Kravoščanec Todorović.

Veliki problem u metropoli je priuštivost nekretnina, zbog koje se mnogi mladi odlučuju na kupnju unutar gradskog prstena, na području Samobora, Velike Gorice, Zaprešića i Sesveta.

“Problem tržišta nekretnina je nedovoljna količina financijski priuštivih stanova. Investitori nisu u ovom trenutku spremni korigirati tražene cijene, a možda ih promjena na tržištu potakne da krenu graditi priuštive nekretnine gdje se neće ići na luksuz i maksimalnu zaradu već lokaciju prilagoditit cijeni i na taj način pokriti dio tržišta’’, zaključuje Kravoščanec Todorović.

Komentirajte prvi

New Report

Close