Kvadrat novog stana u Zagrebu kao dvije plaće

Autor: Poslovni dnevnik , 10. rujan 2023. u 08:00
Foto: S. Strukić/PIXSELL

Cijene su u Zagrebu u odnosu na lani veća za 6,9% u odnosu na lani.

Prosječna cijena četvornog metra novoga stana u RH u prvom polugodištu godine, bez obzira na prodavatelja, iznosila je 2219 eura, što je 4,1% više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci DZS-a.

To znači da su kupci za jedan kvadrat novog stana u prosjeku trebali izdvojiti gotovo dvije pune prosječne neto plaće, koja je za lipanj na razini Hrvatske iznosila 1150 eura.

Vrlo slično je u Zagrebu: prosječna cijena četvornog metra novog stana u glavnom gradu u prvom polugodištu iznosila je 2623 eura, a prosječna zagrebačka plaća 1303 eura. Cijene su u Zagrebu u odnosu na lani veća za 6,9% u odnosu na lani.

U ostalim naseljima prosječna cijena kvadrata novog stana u prvom polugodištu iznosila je 1916 eura, uz međugodišnje povećanje od 9,7%. Kupci su tako za jedan kvadrat trebali izdvojiti iznos 67% veći od prosječne hrvatske plaće.

Još je nepovoljniji odnos kada se prosječna plaća stavi u odnos s prosječnom cijenom četvornog metra novih stanova koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe, bez programa društveno poticane stanogradnje (POS).

Ta cijena iznosila je u RH u prvom polugodištu ove godine 2326 eura, što je 6,8% više u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Pritom je u Zagrebu cijena kvadrata porasla za 6,9%, a u ostalim naseljima za 13,8%.

Komentirajte prvi

New Report

Close