Vrhunac zahuktane prodaje nekretnina tek nas čeka, agenti za nekretnine imaju koristan savjet

Autor: Lucija Špiljak , 05. lipanj 2019. u 08:01
Vid Penezić, vlasnik agencija za nekretnine Zagreb Max

Tržište ovako reagira zbog modela subvencija koji se raspisuje jednom godišnje, umjesto da je mjera stalno aktivna, kaže Vid Penezić.

Da su cijene stambenih nekretnina u glavnom gradu znatno porasle više nije novost, prema nekim izračunima za stan od 50 m2 u Zagrebu ove je godine potrebno izdvojiti 10.000 eura više nego prošle. 

A vrhunac zahuktane prodaje nekretnina tek nas čeka najesen, i to nakon rujna za koji je vezano podnošenje prijava za dodjelu državnih subvencija za stambene kredite mlađima od 45 godina. 

'Isplati se čekati'
No, čini se da su se agenti za nekretnine dosjetili kako izbjeći strku koja nastane kada se raspiše natječaj, gužvu s upitima, pokazivanjem stanova, pregovaranjima u zadnji tren.  Čine to tako da s kupcima prodaju ugovaraju sada, a realiziraju nakon dodjele subvencija. Takav princip, među ostalima, primjenjuje agencija za nekretnine Zagreb Max u kojoj potvrđuju da se nekretnine masovno kupuju unaprijed. Vlasnik agencije Vid Penezić kaže – isplati se čekati.

"Takva 'kupnja na poček' dokaz je da je tržište fleksibilno odnosno da se prodavatelji i kupci prilagođavaju situaciji nastaloj zbog jesenskog roka za subvencije. Tržište je na ovaj način doskočilo nefleksibilnom modelu subvencija koji se raspisuje jednom godišnje, umjesto da je mjera kontinuirano aktivna", smatra Penezić. Cijene stanova danas su, kaže, visoke zbog povećanja potražnje te istovremeno smanjene ponude. Visini cijene pridonosi i činjenica da u nekim kvartovima u Zagrebu postoji samo toliki broj stanova na raspolaganju, a lokacije su atraktivne pa kad se kakav pojavi, kupac i ne pita za cijenu. 

 

3. krug

državnih subvencija za stambene kredite starta u rujnu

Za kupce je, uvjerava vlasnik agencije za nekretnine, možda i bolje već sada odabrati nekretninu i dogovoriti kupoprodaju koja bi se realizirala nakon dodjele subvencija za kredite.   "Kako se jesen bliži, ponuda će moguće biti lošija jer će se dobri stanovi prodati, a na tržištu pojaviti 'svakakvi' stanovi jer će neki loviti val subvencija i pokušati probati prodati nekretnine koje inače bi prodali puno teže. Primjerice prošle godine u jednom trenu u centru Zagreba je bila situacija da su ostali samo stanovi u suterenu ili četvrtom katu bez lifta. 

Osim toga, kupaca, tj. konkurencije će biti više pa će biti teže pronaći odgovarajući stan, a ako ga i pronađu moguće će biti da će prodavač prodati onome tko ponudi više, što opet nije pogodno za kupca jer povećava predviđen budžet. Tko ugovori kupnju sada izbjeći će stres i uštedjeti puno vremena. Možda i novca", smatra Penezić. U slučaju da kupac ne dobije državnu subvenciju, Penezić napominje da uvijek postoji opcija da se stan kupi realizacijom klasičnog stambenog kredita.  "I oni  danas imaju povoljnije uvjete i kamate jer banke moraju 'pratiti' trendove, u ovom slučaju subvencije, kako bi ostale konkurentne ponudom.

Ako kupac posve odustane od ugovorene kupnje, a sklopio je ugovor, prodavatelju ostaje kapara u cijelosti i stan se odmah vraća u ponudu, kontaktiraju se drugi potencijalni kupci koji su bili zainteresirani kako bi se prodaja ipak ostvarila", kaže ovaj agent za prodaju nekretnina.   Zaključak je, smatra Penezić, da je uvijek bolje krenuti prije nego kasnije radi prednosti koje se mogu dobiti. 

Nemaju što izgubiti?
"Prodavatelji realno nemaju što izgubiti, cijene su već  vrlo visoke i teško da će na jesen ostvariti višu , a sigurno će dobiti veću konkurenciju jer će se pojaviti novi stanovi na tržištu, onih koji su čekali. Kupci su spremni preuzeti obvezu kupnje sada te isplatiti kaparu. Osim toga, ako se otkriju kakvi problemi bilo s nekretninom ili papirologijom nakon našeg pregleda nekretnine, prodavatelj ima vremena riješiti te situacije u roku i bez puno stresa", zaključuje Penezić.

Komentari (4)
Pogledajte sve

dragon2000, 05.06.2019. u 18:47
Mozes misliti sta se zahuktava, toliko praznih stanova i mladih otislo vani, ali ok, umjetno mozes nabrijavati cijene

Nije to baš tako. Statistika je drugačija. Broj stanovnika Zagreba kontinuirano raste iz godine u godinu. Pada broj ostalih stanovnika Hrvatske ali broj stanovnika Zagreb raste i to se očituje na potražnji nekretnina i stanova. Stanovi na prodaju


lovci na jelene hehe… nemoj bit jelen

subvencije su podigle cijene nekretnina, sva razlika u cijeni slijeva se u banke putem kamate i građevinski sektor, ne bi me začudilo da uskoro prosjek za Zagreb dođe na 2500€, ima jelena k’o u Baranji

lovci na jelene hehe… nemoj bit jelen

Mozes misliti sta se zahuktava, toliko praznih stanova i mladih otislo vani, ali ok, umjetno mozes nabrijavati cijene

New Report

Close