Investicija od 53 mil. kn: Poreču otvoren obnovljeni Valamarov hotel

Autor: Objava za medije , 09. svibanj 2014. u 12:42
Press foto

U Poreču je u četvrtak svečano otvoren novoobnovljeni hotel Valamar Zagreb, koji je zahvaljujući ulaganju turističke grupacija Valamar od 53 milijuna kuna.

U Poreču je u četvrtak svečano otvoren novoobnovljeni hotel Valamar Zagreb, koji je zahvaljujući ulaganju turističke grupacija Valamar od 53 milijuna kuna, zasluženo dobio zvjezdicu više i sada je deveti hotel, odnosno ukupno jedanaesti objekt s četiri zvjezdice u portfelju Valamara, vodeće turističke grupacije u državi, priopćeno je iz Valamara.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

Franz Lanschützer, predsjednik Uprave Valamar grupe d.d., krovnog društva grupacije Valamar, naglasio je da Valamar u nadolazećem razdoblju želi nastaviti dosadašnju ulagačku politiku s fokusom na povećanje konkurentnosti svojih turističkih proizvoda. "Prije 15 godina kada sam prvi put došao u Poreč, ovdje nije bilo nijednog hotela s četiri zvjezdice. Danas je Poreč jedan od najvažnijih turističkih središta u regiji s ukupno 13 hotela s četiri zvjezdice, od kojih je pet Valamarovih. Prije šest godina hoteli te kategorije činili su 25 posto naših hotelskih kapaciteta, a ove smo godine gotovo na 45 posto. U budućnosti očekujemo da će hoteli s četiri i pet zvjezdica činiti oko 60 posto našeg hotelskog portfelja", kazao je Lanschützer.

Samo u 2014. godini grupacija Valamar u obnovu i podizanje kategorije svojih objekata uložila je 350 milijuna kuna. U posljednjih 11 godina u hrvatsku turističku imovinu uložene su dvije milijarde kuna.

"Želimo ulagati i dalje. Međutim, ne možemo ignorirati činjenicu da se ulagačka klima u Hrvatskoj pogoršava. Povećani porezi, visoki troškovi poslovanja, zemljišni i drugi problemi čine ulaganja u Hrvatsku i u turizam rizičnima, a istovremeno je povrat ulaganja vrlo nizak. Razočaran sam što se turizam u Hrvatskoj i dalje ne tretira kao strateški sektor, iako je jedan od rijetkih sektora u hrvatskoj ekonomiji koji raste i ulaže, zapošljava šest posto svih radnika u državi te podržava mnoge druge grane poput graditeljstva, prehrambene industrije, poljoprivrede, proizvodnje namještaja itd. Vlada zajedno s javnim i privatnim sektorom hitno mora hotelijersku industriju u Hrvatskoj učiniti privlačnijom za ulaganja. U suprotnome, mnoge od naših lijepih ideja za nove investicije nažalost neće biti realizirane", zaključio je čelni čovjek Valamar grupe.

Edi Černjul, predsjednik Uprave Riviera Adrije d.d., po prihodima i kapacitetima najveće turističke tvrtke u Hrvatskoj, u čijem je hotel Valamar Zagreb vlasništvu, tom je prigodom rekao, da će novoobnovljeni hotel uglavnom biti orijentiran na obiteljske goste, dok će ga u pred- i posezoni puniti uglavnom turisti zlatne dobi za koje je poznato da sve češće putuju. "Jačanje pred i post sezonskog poslovanja naš je strateški cilj i jedan od važnih izvora budućeg rasta. Da bismo ga ostvarili moramo kvalitetno razvijati destinacije, a to je dugoročan projekt i potrebna je visoka razina koordinacije između raznih institucija u javnom sektoru i privatnog sektora", kazao je Černjul.

Ponovivši da su Riviera i Valamar spremni na daljnja ulaganja, Černjul se nadovezao na temu sve većih poreznih opterećenja, koja, kako je rekao, mogu imati učinak odgode ili otkazivanja dijela planiranih ulaganja. "Samo ove godine utjecaj povećanja PDV-a na smještaj sa 10 na 13 posto iznosi pola investicije u hotel Valamar Zagreb! Svaka kuna koju dajemo za raznorazna davanja je kuna manje u kapitalna ulaganja – jer kunu se može se potrošiti samo jednom!", zaključio je čelnik Riviera Adrije.

Uz niz uvaženih gostiju, svečanom otvorenju hotela nazočilo je i dvoje ministara – ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš i ministar turizma Darko Lorencin.

„Zadovoljan sam razinom investicija u Hrvatskoj u ovoj godini koje ukupno iznose oko 410 milijuna eura. Cilj do 2020. godine je povećanje investicija u turistički sektor na sedam milijardi eura, od čega polovica u hotelski smještaj. Upravo podizanje hotelskih kapaciteta na 4 i 5 zvjezdica, izdizanje kvalitete sadržaja hotela te kreiranje novih proizvoda u destinaciji doprinijet će tome da hrvatska bude konkurentnija turistička destinacija“, naglasio je tom prilikom ministar turizma Darko Lorencin. 

Komentirajte prvi

New Report

Close