Ima ih i po 669 eura po kvadratu: Gradi se više stanova, a prodaja prepolovljena

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2020. u 06:46
Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori u travnju, svibnju i lipnju broj izdanih dozvola za stambenu izgradnju dvostruko je veći nego lani.

U početnom razdoblju epidemije koronavirusa, u travnju, svibnju i lipnju, broj izdanih građevinskih dozvola za stambenu izgradnju dvostruko je veći nego u istom razdoblju lani, broj stanova čija je izgradnja počela veći je tri puta, dok su cijene stanova u novogradnji pale za oko sedam posto, pokazuju podaci crnogorske Uprave za statistiku Monstat.

Iz Monstata je Vijestima rečeno da se podaci o broju prodanih stanova smatraju povjerljivim i da ih ne mogu dati. Prema neslužbenim informacijama, prodaja stanova je prepolovljena i većinom je riječ o poslovima koji su bili dogovoreni ranije. U navedena tri mjeseca za stambenu gradnju izdane su ukupno 93 građevinske dozvole, od čega

47 fizičkim osobama, a 46 građevinskim kompanijama. Predviđena je izgradnja ukupno 876 stanova. U istom razdoblju prošle godine izdano je ukupno 50 građevinskih dozvola za izgradnju 274 stana. Prosječna veličina stanova za koje je izdana građevinska dozvola je 57 kvadrata.

U prvom tromjesečju ove godine izdano je samo 27 građevinskih dozvola za ukupno 97 stanova. To je značajno manje nego u istom razdoblju lani kada je izdano 46 dozvola za 393 stana.

Cijena stana u novogradnji u drugom tromjesečju iznosila je 1119 eura po kvadratu, što je prosjek na razini Crne Gore. U istom razdoblju lani ta cijena je iznosila 1206 eura, što znači da pad cijena iznosi sedam posto.

Cijena novih stanova u Podgorici ove godine je 1153 eura po kvadratu, dok je lani bila 1204 eura, te pad cijena iznosi 4,3%.

Na obali, prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji bila je 1229 eura, dok je u istom tromjesečju lani iznosila 1368 eura, što je pad od 10 posto. U središnjoj regiji cijena stana u novogradnji lani je iznosila 677 eura po kvadratu, a sada je 669 eura što je pad od samo 1,2%.

U sjevernoj regiji cijena stana u novogradnji iznosila je 880 eura po kvadratu, dok je sada pala za oko četiri posto, na 845 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close