Horvat hitno šalje inspektore, moguć raskid ugovora s Mađarima

Autor: Marija Brnić , 08. veljača 2021. u 07:15
Foto: Pixsell

Zakupac Zelena nekretnina na otoku postavlja montažne kućice; dozvole općine, županije i ministarstva nema. Gradnja novih objekata nije moguća ni predviđena ugovorom.

Prije dvije i pol godine pri potpisivanju ugovora za 30-godišnji zakup objekata na otoku Smokvica, koje je više od dva desetljeća koristio Ivica Todorić, tadašnji ministar državne imovine Goran Marić obećao je da je to kraj bespravnim radnjama na otoku. No, ni s novim zakupcem država, čini se, nema sreće. Lokalni mediji objavljuju proteklih dana da tvrtka Zelena nekretnina u vlasništvu mađarskog fonda Balansz Zártkör Nyíltvég Intézményi Ingatlan, s kojom je zaključen ugovor, na otoku postavlja montažne kućice, njih devet. Za kućice nisu tražili potrebne dozvole općine Rogoznica i Šibensko-kninske županije, ali niti obavijestili Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Ugovorom o zakupu, naime, predviđeno je da zakupac za sve intervencije na objektima mora zatražiti i dobiti odobrenje, a u Ministarstvu napominju i da se pritom zahvati na obnovi i preuređenje mogu provesti isključivo u postojećim gabaritima. Gradnja novih objekata nije predviđena ugovorom, a nije niti moguća budući da se prema prostornom planu cijeli otok nalazi u području posebne namjene N, odnosno vojne. S obzirom na to da je dio otoka još pod Ministarstvom obrane i, kako nam je potvrđeno u Ministarstvu prostornog uređenja, da vojska nema ništa protiv da se, izuzev manjeg dijela na kojem se nalaze vojni objekti, prenamijeni iz posebne u građevinsku zonu, ta opcija teoretski može se realizirati samo ako Županija i općina to omoguće promjenom svojih prostornih planova. U međuvremenu do toga nije došlo, a sudeći prema tamošnjem raspoloženju, nije ni na vidiku da se dogodi u dogledno vrijeme.

6 milijuna

kuna godišnja je zakupnina objekata, Zelena nekretnina uredno ju podmiruje

No, od ljeta se na otoku odvijaju građevinski radovi. Lokalci su upozoravali da su na teren iskrcani gusjeničari i ostala mehanizacija i da se nešto događa. Navodno je izlazila i građevinska inspekcija, no utvrđeno je, kako se čuje, da se provodi renoviranje i sređivanje osnovne infrastrukture. Do Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dosad, pak, nije stigla nikakva informacija od inspektora koja bi ukazivala da se zakupac nepropisno ponaša. Stoga, kako je potvrđeno Poslovnom dnevniku, hitno upućuju inspektore na otok da obave snimanje terena, a detaljno izvješće očekuju idućih dana kako bi mogli dalje postupati.

Za kućice koje se naziru s mora Zelena nekretnina morala je definitivno dobiti sve potrebne dozvole, no i prije svega obavijestiti o namjerama Ministarstvo, u kojemu još s nevjericom slušaju vijest o gradnji kućica, jer, kažu naši sugovornici, riječ je o doista ozbiljnim ljudima. Iza fonda Balansz Zártkör Nyíltvég Intézményi Ingatlan stoji OTP Banka, a projekt Smokvica je navodno želja njezina prvog čovjeka i jednog od najmoćnijih Mađara Sándora Csányija.

Unatoč javnoj percepciji, objekt nema razinu luksuza koju signalizira prethodni korisnik, no da je osim uređenja zakupac već imao spremne projekte za nove kapacitete svjedoči i prijedlog s kojim je prije godinu dana predstavnik Zelene nekretnine došao u Ministarstvo državne imovine na čijem je čelu tad bio Mario Banožić. Tada je predstavnicima zakupca jasno dano do znanja da takve gradnje nisu izvedive, kako zbog specifičnog statusa, tako i zbog činjenice da je riječ o malom otoku na kojem i zbog njegove konfiguracije veliki broj objekata koje su predviđali u projektu nije moguće izgraditi čak i ako se promijeni prostorne planove. Bio je to, kako doznajemo, i zadnji kontakt zakupca i države o ovoj temi.

U međuvremenu, visoku zakupninu od šest milijuna kuna godišnje Zelena nekretnina uredno podmiruje. Međutim, nije redovitost u plaćanju najma i jedina važna karika u održanju ugovora, štoviše. Upravo bespravni zahvati i nepoštivanje uvjeta zbog kojih Mađarima i stižu inspektori razlog su za mogući raskid 30-godišnjeg ugovora.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close