Gradić nudi novu rundu nevjerojatno jeftinih kuća, prošla dva puta su nestale u tren

Autor: Vjekoslav Čulo , 22. lipanj 2024. u 10:00
Maleni gradić Sambuca di Sicilia priprema treću dražbu gradskih nekretnina/Pixabay

Sicilijanski gradić Sambuca di Sicilia nakon vrlo uspješnih prodaja 2019. i 2021. priprema i novu licitaciju gradskih nekretnina.

Talijanski gradići već godinama polako nestaju i sad su počeli nuditi razne pogodnosti kako bi privukli nove stanovnike, primjerice, prodaja kuće za euro.

I premda se neki gradiću muče privući možebitne kupce, neki jednostavno imaju više kupaca od nekretnina ponuđenih na prodaju.

Sicilijanski gradić Sambuca di Sicilia nakon vrlo uspješnih prodaja 2019. i 2021. priprema i novu dražbu gradskih nekretnina, s time da će sad početna cijena po domu biti tri eura.

“Stranci doslovce hrle u grad nastojeći kupiti si dom”, rekao je novoizabrani gradonačelnik Giuseppe Cacioppo. Usto, gradonačelnik također potiče potencijalne kupce da posjete ovo područje i provjere 12 ili više domova koji će sad biti na prodaju.

“Trenutak je savršen jer je u Italiji trenutačno mnogo turista i zainteresiranih kupaca, a i oni koji namjeravaju posjetiti državu u proljeće i ljeto mogu također razgledati nekretnine.”

Cacioppo također navodi da nekretnine sad dostupne su “statički i strukturalno stabilne”, ali zahtijevaju renovaciju.

Gradić Sambuca je postao međunarodno poznat 2019. kad je CNN objavio reportažu o prodaji 16 nekretnina po početnoj cijeni od eura. Dvije godine kasnije, gradić je licitirao nove nekretnine, ovaj puta po početnoj cijeni od dva eura po nekretnini.

Prva prodaja privukla je međunarodne kupce i u gradić i područje se slilo oko 20 milijuna eura (prihodi pansiona, novih trgovina, prometi od ugovora s graditeljima, arhitektima, inženjerima, dizajnerima interijera i javnih bilježnika).

Ono što je također znatno olakšalo prodaju gradskih nekretnina jest činjenica da je grad bio vlasnik prodavanih domova, dok u drugim raseljenim talijanskim gradićima, primjerice srednjovjekovnom selu Patrica, takve licitacije su vrlo složene jer grad ne uspijeva pronaći sve pravne nasljednike i riješiti imovinsko-pravne odnose.

Gradska vlast Sambuce preuzela je vlasništvo nad napuštenim gradskim kućama nakon potresa u obližnjoj dolini Belice 1969. zbog kojega su se brojni mjesni stanovnici raselili.

“Državna vlast nam je odobrila specifičan zakon koji nam je omogućio da preuzmemo vlasništvo nad napuštenim domovima i prodamo ih kako želimo bez posredovanja raznih državnih agencija”, izjavio je gradonačelnik. Ukratko, to im je omogućilo mnogo bržu prodaju jer lokalna uprava ne treba posredovati između vlasnika i kupaca.

Na budućoj dražbi na prodaju će biti jedno-, dvo- ili trosobne kuće površine 50 do 80 četvornih metara sagrađene od zlatno-smećkastog kamena i jednog do tri kata.

Većina kuća ima i balkone sa željeznom ogradom i pogledom na popločene uličice i panoramske terase, ali i izvorna, zeleno obojena drvena vrata ukrašenih svodova i prozora.

Međutim, velika većina ih je ispunjena zaboravljenim stvarima i hrpama prašnjavog i polomljenog pokućstva i namještaja te zahtijeva opsežno renoviranje. Ovisno o zatečenom stanju, renovacija najčešće košta između početnih 30 000 eura za jednostavnu adaptaciju pa sve do 200 000 eura ako kupac želi kuću pretvoriti u luksuznu oazu za odmor.

Na prijašnjim dražbama mnogo je kupaca kupilo više nekretnina u gradu, najčešće kuće pokraj kupljene i onda bi ih spojili u jednu veliko imanje.

Ono što je također specifično za Sambucu jest što je većina kupaca iz SAD-a i sad u gradiću postoji takozvana “Mala Amerika” gdje većina stanovnika govori engleski sa sicilijanskim naglaskom.

Usto, Sambuca je prošle godine otvorila i uredske prostore namijenjene privlačenju digitalnih nomada kojima je ponudila besplatan smještaj i brzu Wi-Fi mrežu u uskim uličicama.

Zanima li vas nekretnina u Sambuci, znajte da se od vas očekuje polog od 5000 € koji, ako ne uspijete kupiti nekretninu, vam se vraća. Naravno, ako vaša ponuda bude najizdašnija, 5000 € postaje osiguranje depozita.

Kvaka je u tome što se kupnjom kupac obvezuje renovirati nekretninu unutar tri godine inače osiguranje depozita prelazi u vlasništvo grada. No, gradska vlast je bila vrlo otvorena uma prema dogovorenim rokovima zbog prethodne pandemije koronavirusa i dopušta više vremena da se odradi renovacija.

Na prijašnjim dražbama domovi su se prodavali po cijenama između jednog i 25 000 eura, a najviše nekretnina je prodano po cijeni između 5000 i 10 000 €.

Zanima li vas nekretnina u malenom sicilijanskom gradiću, fotografije i opise dostupnih domova te obrasce za prijavu možete pronaći na službenoj internetskoj stranici grada.

Komentirajte prvi

New Report

Close