GALERIJA: Zavirite u prihvatilište koje je Rijeka platila 456.000 kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. travanj 2013. u 17:25
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Novo prihvatilište za beskućnike otvoreno je danas u Ulici Žrtava fašizma u Rijeci, a omogućit će smještaj 12 do 15 osoba.

Novo prihvatilište za beskućnike otvoreno je danas u Ulici Žrtava fašizma u Rijeci, a omogućit će smještaj 12 do 15 osoba.

Prostor se sastoji od spavaonica, dnevnog boravka, ureda za prihvat beskućnika, medijsku sobu, u kojoj su računala i priručna knjižnica, čajnu kuhinju, blagovaonicu, sanitarne čvorore te praonicu i sušionu rublja.

Troškove uređenja i opremanja prostora površine 218 četvornih metara u iznosu od 456.000 kuna pokrio je grad Rijeka. Djelovanje prihvatilišta će organizirati riječka udruga "Oaza".

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao da je u gradu odlučeno da se otvori još jedno prihvatilište, uz postojeće "Ruže sv. Franje", zbog povećane potrebe za prostorom namijenjenim beskućnicima. U ovom prihvatilištu se neće samo rješavati problem smještaja beskućnika nego će se brinuti i o njhovoj resocijalizaciji i povratku u normalan život, kazao je gradonačelnik.

Grad Rijeka također sufinancira programe prihvatilišta "Ruže sv. Franjo", koje djeluje od 2007. godine u prostoru koji je dala Riječka nadbiskupija. Tijekom 2012. grad je za tu namjenu izdvojio 100.000 kuna.

Uz to, grad Rijeka u suradnji s Centrom za socijalnu skrb organizira boravak u objektima tzv. “nužnog smještaja“. To je jedini takav program u Hrvatskoj. Specifičan je po tome što se korisnicima subvencioniraju režijski troškovi i mogu se prijaviti na toj adresi, što im olakšava ostvarivanje prava iz sustava socijalne skrbi. Od 2000. godine je u tim objekitma smješteno 438 korisnika, samaca i obitelji.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Rijeka s ponosom nosi epitet”ljudskosti i širokog srca” kad je u pitanju skrb
za gotovo svakog namjernika , u ovom slučaju beskućnike. Stavimo na stranu sve
zamjerke oko oronulih fasada, nemarnog odnosa prema otpadu i sl.tričarije.
U ovom GRADU kuca ljudsko srce, koje u osobnom obraćanju i komunikaciji, mi, kao
posjetitelji Grada, osjećamo stvarno,- na svakom koraku.
Jučer sam se vratila iz Rijeke, u stilu “odreda za čistoću”odradila sam roditeljsku obvezu oko čiščenja studenskog stana, no, zadovoljna
zbog lijepe atmosfere unatoč – hladnoj/ zdravoj/ buri.

New Report

Close