FOTO: Viška samoodrživa kuća nagrađena kao najbolja na svijetu

Autor: Marta Duić , 13. studeni 2015. u 15:46
Foto: Press

Nagrada je u kategoriji House-future project, jednoj od 30 kategorija, a ukupno je sudjelovalo preko 350 arhitekata iz cijelog svijeta.

Skrivena i u okoliš otoka Visa uklopljena energetski učinkovita kuća zagrebačkog PROARH studija najbolji je ovogodišnji arhitektonski projekt na svijetu u kategoriji "House – Future Projects". Issa Grotto Hill House arhitekta Davora Matekovića je među 27 pobjednika World Architecture Festivala, najvećeg i najprestižnijeg festivala arhitekture, koji se ove godine održao u Singapuru.

– Nagrada je u kategoriji House-future project, jednoj od 30 kategorija, a ukupno je sudjelovalo preko 350 arhitekata iz cijelog svijeta. Nagrada na WAF-u, Svjetskom festivalu arhitekture, zasigurno je jedna od najznačajnijih koje smo primili,  pogotovo kad se natječete sa svjetskim imenima poput HERZOG DE MEURON, SPARK, BIG ,FOSTER&PARTNERS, OMA, ZAHA HADID  GRIMSHAW, VINOLY… Na projektu radimo zadnjih godinu dana, a realizacija se očekuje tokom slijedeće godine, rekli su za Poslovni dnevnik iz PROARH studija.

Issa Grotto Hill House, koju je arhitekt Davor Mateković iz zagrebačkog studija PROARH projektirao za privatnog klijenta, u Singapuru je proglašena za najbolju kuću na svijetu koja tek treba biti izgrađena.

Kako piše Lokal.hr, Matekovićeva ideja bila je uklopiti kuću u mediteranski okoliš i brežuljke otoka Visa. Na parceli od oko 7000 kvadrata zamislio je kuću površine dvjestotinjak kvadrata sa svih strana omeđenu suhozidom, zidom od kamena bez dodatnih vezivnih materijala, koji tradicijski označava granicu terasastih poljoprivrednih površina u priobalju i na otocima. 

Vodio se nepostojanjem infrastrukture i strminom terena na tom području, a dizajn kuće proizašao je iz primarnih životnih potreba – spavanja, jedenja, druženja i rada. Osim vizualno, kuća se i funkcionalno uklopila u okoliš kao potpuno energetski autonomna, a na sunčanom otoku i parceli okrenutoj na jug solarni paneli korišteni su kao logičan izbor izvora toplinske i električne energije. 

Za pitku vodu, navodnjavanje, bazen i solarnu tekućinu koristit će se kišnica, a s idejom integracije kuće u okoliš i očuvanja postojeće vegetacije uz kuću je i maslinik koji će uz ostale blagodati poslužiti i za pasivno hlađenje. Ideja je da gusti hlad stvara hladniji zrak koji se podtlakom penje do kuće te ju rashlađuje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close