Drastično poskupjeli stanovi u Zagrebu: Evo gdje za kvadrat traže i do 10.000 eura

Autor: Poslovni.hr , 16. studeni 2021. u 09:25
Foto: Borna Filic / PIXSELL

Marže građevinara više ne pokrivaju troškove gradnje.

Cijene stanova su krenule uvis još u proljeće prošle godine, ali nitko nije ništa poduzimao jer se mislilo da je riječ o privremenoj pojavi koja će se smiriti. No, pokazalo se da nije tako, piše Novi list.

Do nezamislivog skoka cijena sirovina u svijetu došlo je zbog povećane potražnje, koja je rezultat oporavka gospodarstva i snažnog porasta javnih ulaganja u gradnju infrastrukture u Europi, Sjedinjenim Državama i ostatku svijeta. Usporedno s time dogodili su se zastoji u proizvodnji i prometu diljem svijeta, uz poskupljenje energenata i radne snage. To znači da građevinari koji su ugovore o gradnji sklopili po starim cijenama, neće moći svoj posao privesti kraju, pa će doći do zastoja radova i propadanja tvrtki.

“Marže građevinara više ne pokrivaju troškove gradnje. Oni posluju s gubicima”, upozorila je Mirjana Čagalj, potpredsjednica Komore, napominjući da zbog nezapamćenih poskupljenja treba razraditi mogućnosti izmjena ugovora o gradnji, u skladu sa zaključkom Vlade o “postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevnog materijala i proizvoda”.

Koliko bi mogle skočiti cijene gradnje, o tome građevinari nisu govorili, jer sve ovisi o razvoju događaja. Međutim, cijene stanova zabrinjavajuće rastu. Prema Eurostatu, u drugom kvartalu ove godine stanovi u Hrvatskoj poskupjeli su gotovo 7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal, a u nekim članicama EU-a čak 15 posto.

Prema informacijama iz proteklih nekoliko tjedana, cijene starih stanova uglavnom stagniraju, ali su cijene novih u Zagrebu porasle oko 40 posto i kreću se oko 3.000 eura po kvadratu. Kupci se žale da neki građevinari na atraktivnim lokacijama u sjevernom dijelu Zagreba za nove stanove traže nevjerojatnih osam do deset tisuća eura po kvadratu, piše Novi list.

Komentirajte prvi

New Report

Close