Cijene stambenih nekretnina u prosjeku su porasle znatno više nego cijene najmova

Autor: Jadranka Dozan , 14. siječanj 2021. u 16:14
FOTO: Pixabay

Zaključno s krajem lanjskog rujna cijene su im porasle u 25 država EU-a, a smanjile se u dvije. Pritom su u Estoniji i Litvi više nego udvostručene, a za gotovo dvije trećine (62%) porasle su i u Irskoj.

U proteklih desetak godina cijene stambenih nekretnina na razini Europske unije u prosjeku su porasle znatno više nego cijene najmova, a to je bio slučaj i u Hrvatskoj. Prema usporednom pregledu koji je ovog četvrtka objavio Eurostat, u razdoblju od 2010. do kraja trećeg tromjesečja prošle godine najamnine su porasle za prosječno 14,6 posto, dok su cijene stanova i kuća povećane 26,8 posto. Podaci za Hrvatsku pokazuju također nešto jači porast cijena stambenih nekretina nego najmova u tom razdoblju, ali je ukupno umjereniji (približno 18 prema 12 posto), što je dijelom objašnjivo kasnijim početkom rastućeg trenda.


U središnjem statističkom uredu EU ističu kako su se rente i cijene stambenih nekretnina tijekom 2010. i 2011. kretale ujednačenim tempom, no od trećeg kvartala 2011. putevi su im se razišli. Dok najamnine otada bilježe više-manje neprekinut rast, cijene kuća u tom su razdoblju imale značajne oscilacije; najprije su do prvog kvartala 2013. prošle nagli pad, potom su do kraja 2014. uglavnom bile stabilne, a s početkom 2015. je uslijedio nagli rast cijena, znatno brži nego kod najamnina.

Unutar unije lani je obrazac bržeg 10-godišnjeg rasta cijena stambenih nekretnina nego renti slijedilo 16 država članica. Cijene nekretnina povećale su se u 23 članice, a smanjile u četiri, pri čemu su najviše porasle u Estoniji, u kojoj su više nego udvostručene (+105,1 posto), zatim u Mađarskoj (+92%) te Luksemburgu, Latviji i Austriji s povećanjima između 80 i 90 posto. Nasuprot tome, lani su prosječne cijene kuća bile niže nego prije deset godina samo u četiri članice, pri čemu je padom od 30-ak posto prednjačila Grčka. Dvoznamenkast pad pripisuje se još Italiji (-15,5%), dok su na Cipru i u Španjolskoj niže 7,7 odnosno 4,5 posto.

Kod najamnina je obrazac u tih deset godina bio drugačiji. Zaključno s krajem lanjskog rujna cijene su im porasle u 25 država EU-a, a smanjile se u dvije. Pritom su u Estoniji i Litvi više nego udvostručene, a za gotovo dvije trećine (62%) porasle su i u Irskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close