Cijene nekretnina pale 10%, kao u Italiji

Autor: Suzana Varošanec , 13. studeni 2014. u 22:00
Nekretninama na najatraktivnijim lokacijama na Jadranu i u Zagrebu cijene više ne padaju/D. Urukalović/PIXSELL

Očekuje se pad broja transakcija od 2%, prema lanjskih četiri. Prethodnih je godina bio 15-20 posto.

Stanje na tržištu nekretnina u RH, tema današnjeg Okrugog stola u sklopu 22. Foruma poslovanja nekretninama u organizaciji Udruženja poslovanja nekretninama HGK, promijenilo se pod utjecajem ovogodišnjih kretanja, a ključni je podatak da je pad tržišta zaustavljen.

Štoviše, kretanja u prvih devet mjeseci 2014. pokazuju da se tržište stabiliziralo, a da su cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj, i to prvi put otkad je počela kriza, zaronile značajnih 10-ak posto. Time smo, u prosjeku gledajući, postali usporedivi s padom cijena nekretnina, primjerice, u Italiji. O stanju na tržištu nekretnina te očekivanjama akteri tog biznisa raspravljat će na okruglom stolu, moderator je Dubravko Ranilović, predsjednik navedenog udruženja, a glavne su poruke već definirane. Pozivajući se na objedinjene prve procjene tvrtki koje se bave poslovanjem nekretninama, HGK u pozivu navodi da se tržište nekretnina u Hrvatskoj u 2014. stabiliziralo, odnosno zaustavljen je pad tržišta koji se prema statističkim podacima bilježi od početka recesije 2008. godine.

Zbog pada cijena i usklađivanja poslovanja s normama Eurostata, kupcima je cijena postala ekonomski prihvatljivija, što stimulira početak oporavka tržišta. U prvih devet mjeseci 2014. prosječna cijena četvornog metra pala je za oko 10 posto u odnosu na cijene iz 2013., što je navelo više kupaca da se odluče na kupnju nekretnine. Kako je Ranilović  u svojoj izjavi za Poslovni dnevnik precizirao, riječ je zapravo o padu od 9,60 posto. Iako je još rano govoriti u kojim postocima i raste li tržište u brojkama, važno je napomenuti da je zaustavljen njegov pad, poručuje HGK. Postoje očekivanja, kaže Ranilović, da će pad broja transakcija nekretnina (koliko ih je prodano), koji je lani iznosio četiri posto, u ovoj godini iznositi dva posto.

Proteklih je godina taj pad bio između 15 i 20 posto. Očito je da je duga i duboka kriza ključni faktor koji počinje formirata ovakva nova tržišna kretanja, odnosno da su u ovom trenutku prodavatelji prisiljeni prodavati svoje nekretnine te da prihvaćaju cijene koje se na tržištu nude. "Ovo je trenutak kad se isplati kupovati", zaključuje Ranilović naglašavajući ipak da nekretninama na najatraktivnijim lokacijama na Jadranu i u Zagrebu cijene više ne padaju.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koliko god bio ohrabrujući naslov u vezi pada cijena nekretnina kod nas, te susjednoj Italiji, ipak sam mišljenja da je stanje još uvijek takvo da bez obzira na minimalan pad cijena nekretnina, većina stanovništva i naravno onih koji pokušavaju doći do svoje nekretnine na činjenicu pada cijena nekratnina još uvijek u tome vide cijenu koja je astronomska, krediti kod nas nikako nisu povoljni, pa si nekretnine kod nas eventualno mogu priuštiti imućniji stanovnici EU, koliko smo mi daleko od takvih poslovnih ulaganja u vlastitu nekretninu, pričao mi je poznanik koji ima agenciju za nekretnine u Poreču[/url].
Kako on kaže jako je puno upita i čak i razgledavanja nekretnina, oduševljnja viđenim, ali realne mogućnosti građana Hrvatske su jako daleko od ostvarenja cilja, odnosno kod većine od njih, do ostvarenja kupnje svoje prve nekretnine u životu. Podići stambeni krediti u ovakvom ekonomskom i gospodarskom stanju u zemlji je postalo veoma riskantno, malo je onih koji se odlučuju za dužničko ropstvo, koje se u pravilu niti najmanje ne razlikuje od pravog ropstva.

Optimistične najave o padu cijena nekretnina su i dalje nedosanjani san za većinu građana Hrvatske…

New Report

Close