Česi grade novo stambeno naselje

Autor: Poslovni dnevnik , 24. svibanj 2021. u 07:33
Zemljište je kupila češka kompanija SEBRE još 2019. godine/PD

Marina Dorćol i parcele na kojoj se nalazi pripadaju spomeniku kulture TE Snaga i svjetlost, koja je izgrađena 1932. godine, a radovi je ne smiju ugroziti.

Na oko 4,3 hektara zemljišta bivše Marine Dorćol u Beogradu, koja je danas potpuno zapuštena, sljedećih godina izgradit će se novi stambeno-poslovni kompleks.

Zemljište je kupila češka kompanija SEBRE još 2019., a izgradnja bi mogla početi u drugom dijelu 2022. Ukupna vrijednost projekta je oko 300 milijuna eura. Radovi će trajati šest godina, pišu Večernje novosti.

Kako objašnjavaju iz te češke kompanije, projekt se razvija u skladu s Planom detaljne regulacije (PDR) i još uvijek je u fazi idejnog projekta. PDR je trenutačno na javnom uvidu, a od njegovog usvajanja ovisit će budući parametri, uključujući i kvadraturu.

“Očekujemo da će više od 40 posto površina biti ozelenjeno (parkovi, vrtovi i drvoredi, staze za pješake i bicikliste). U prostoru će biti smještena i dva dječja vrtića i oko 30 trgovina”, kažu iz kompanije SEBRE.

Smještaj za muzej i fakultet

Marina Dorćol i parcele na kojoj se nalazi pripadaju spomeniku kulture Termoelektrana Snaga i svjetlost, koja je izgrađena 1932. godine. Budući kompleks ne smije ugroziti i oštetiti vizure i vrijednosti tog spomenika industrijske arhitekture. Grad Beograd će elektranu revitalizirati, a u njoj će biti smješten Muzej Nikole Tesle.

Stambeno-poslovni kompleks imat će dva dječja vrtića, oko 30 trgovina i novu marinu/PD

U nastavku muzeja, izvan granica Marine Dorćol, do Dunava će biti veliki javni park. U blizini je predviđena i izgradnja Fakulteta glazbene umjetnosti s katedrom za ples. Novom zelenom kompleksu pristupat će se s tri točke, s Dunava na sjeveru i iz Dubrovačke ulice i Dunavskim kejom.

“Izgradit ćemo jedan fantastični stambeno-komercijalni kompleks, uključujući i marinu. Izrada studije arhitektonskog rješenja trajat će sigurno pola godine i mislim da za 18 mjeseci možemo početi s gradnjom”, rekao je 2019. godine Peter Dajko, direktor kompanije koja je kupila zemljište Marine Dorćol.

40

posto površine kompleksa bit će ozelenjeno

Iz Grada Beograda naveli su da je najveća bruto površina objekata koji se mogu graditi 76.000 četvornih metara. Kako je najavio Goran Vesić, zamjenik gradonačelnika, na tehničku dokumentaciju za sve objekte i sadržaje koji će se graditi suglasnost će davati Komisija za planove Skupštine Grada Beograda, kao i da se investitor morati pridržavati uvjeta nadležnih institucija za zaštitu termoelektrane.

Grad Beograd će uz pomoć Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda osigurati pristup kompleksu preko dvije javne prometnice koje su planirane sa zapadne strane kompleksa, dok će obveza investitora biti da izgradi sve komunalne instalacije u sklopu kompleksa zbog povezivanja s javnom infrastrukturom.

Prvo ulaganje propalo

Gradnja velikog stambeno-poslovnog kompleksa na lokaciji Marina Dorćol planirana je još 2006. godine kada su gradske vlasti to zemljište dale u zakup na 99 godina. Također, investicijska kompanija GBES najavila je 2010. izgradnju ekskluzivne stambeno-poslovne četvrti s marinom.

“Rješenjem gradonačelnika iz 2016. godine investitoru je prestalo pravo zakupa i godinu dana kasnije zakupac je sporazumno raskinuo ugovor s Direkcijom, nakon čega je grad mogao početi aktivnosti na pripremanju lokacije za novog ulagača”, objasnio je Vesić.

Foto: PD

Komentirajte prvi

New Report

Close