Brexit i viši porez ubrzano režu cijene londonskih nekretnina

Autor: Tomislav Pili , 15. travanj 2018. u 22:00
Prosječna cijena od 431.000 funti najniža je u tri godine/FOTOLIA

Porezno opterećenje otjeralo je bogate kupce iz Kine, Rusije i Bliskog istoka, a izlazak iz EU donio je ekonomsku nesigurnost.

Dijelom zbog izlaska Velike Britanije iz Europske unije, a dijelom zbog većeg poreznog opterećenja kupoprodaje, cijene nekretnina u Londonu u slobodnom su padu.

Prema analizi instituta RICS objavljenoj krajem prošlog tjedna, pad cijena nekretnina u prijestolnici povukao je njihov indeks cijena za cijelu zemlju na najnižu razinu u posljednjih pet godina. Prosječna cijena stambene nekretnine u Londonu se trenutno kreće oko 431.000 funti (3,6 milijuna kuna) i najniža je u tri godine.

Prema podacima Halifaxa, najvećeg hipotekarnog kreditora u Ujedinjenom Kraljevstvu, između siječnja i ožujka cijene stanova i kuća u Londonu su smanjene preko tri posto u odnosu na prethodni kvartal što je najdublji pad u devet godina. Na godišnjoj razini cijene su manje gotovo četiri posto, najviše od početka 2011. godine. Trend pada cijena nekretnina u glavnom gradu na kvartalnoj i godišnjoj razini primjetan je od trećeg tromjesečja prošle godine.

RICS-ova analiza kazuje i kako potražnja kupaca pada već 12. mjesec zaredom. Rezultat je to Brexita koji je donio ekonomsku nesigurnost, ali i poreza na kupnju nekretnina koji je posebno poskupio kupnju luksuznih nekretnina.

Naime, za nekretninu od 10 milijuna funti porez je krajem 2014. skočio sa 700.000 funti na 1,1 milijuna funti. Dio analitičara smatra da se radi o normalnoj korekciji prenapuhanih cijena. Podsjetimo, potaknute navalom bogatih kupaca iz Kine, Rusije i Bliskog istoka, cijene nekretnina u Londonu između 2013. i 2015. skočile su 40 posto na prosječnih pola milijuna funti.

Još 2015. švicarska banka UBS procjenjivala je da je londonsko nekretninsko tržište najprecjenjenije na svijetu. Iako su cijene i dalje previsoke za većinu "običnih kupaca", tamošnji nekretninski agenti tvrde da prodavatelji radije odustaju od prodaje nego da prihvate nižu cijenu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close