Srebro na dobrom putu
 da ove godine nadmaši skok zlata

Autor: Tomislav Pili , 05. kolovoz 2020. u 21:59

Cijena unce zlata u srijedu prvi put
prešla 2000 dolara i dosegla rekordnih 2032 dolara.

Zbog nesigurnosti na financijskim tržištima cijena zlata svakog dana postavlja nove rekorde, no inozemni analitičari smatraju da investitori još više mogu očekivati od srebra. Unca zlata u srijedu je dosegla novu rekordnu vrijednost od 2032 dolara te je prvi put u povijesti prešla razinu od 2000 dolara. Time nastavlja rasti potražnja za najplemenitijim metalom koji se smatra sigurnom lukom u vremenima turbulencija na financijskim tržištima.

Geopolitičke tenzije

Samo tijekom ove godine zlato je na međunarodnim tržištima poskupilo za 33 posto, pa je ta roba na dobrom putu da 2020. bude njezina najbolja godina od 1979. Inače, ovakva glad za zlatom nije viđena od rujna 2011. godine i vrhunca dužničke krize u eurozoni.

Analitičari Mizuho banke smatraju da su rastu cijene u srijedu kumovale i geopolitičke tenzije, nakon stravične eksplozije u luci u Bejrutu koja je oštetila oko 200.000 objekata u libanonskom glavnom gradu i uzela stotinjak života. Međutim, rast cijene zlata u stopu prati srebro.

Taj je metal tijekom ove godine poskupio nešto manjih 30 posto i trenutno unca vrijedi 27 dolara, no analitičari smatraju kako ima dobre temelje da nadmaši skok vrijednosti zlata.

30 posto

porasla je cijena unce srebra tijekom ove godine, a u srijedu se njome trgovalo po 27 dolara

Prema navodima CNBC-a, analitičari smatraju kako se globalno gospodarstvo kreće prema oporavku, a to će dovesti do porasta industrijske proizvodnje. To bi moglo povećati potražnju za srebrom koje ima mnoštvo primjena u industriji.„Srebro se može naći u velikom broju industrijskih komponenti. Stoga je mnogo veća komponenta potražnje za srebrom industrijska proizvodnja. A u okružju u kojem svjedočimo oporavku globalnog gospodarstva, to je još jedan razlog za kupnju srebra“, ističe Michael Hsueh, analitičar za robe i valute u Deutsche Bank. Analitičari američke Citi banke također su u prošlomjesečnoj bilješci klijentima naveli kako oporavak proizvodnje potiče brži rast cijena srebra nego zlata. Ishod američkih predsjedničkih izbora također bi srebru mogao dati povoljan vjetar u jedra. Naime, ako demokratski kandidat Joe Biden u studenom pobijedi Donalda Trumpa, tržište će u tom slučaju mnogo očekivati od njegovog „zelenog“ infrastrukturnog plana koji će također „progutati“ dosta srebra.

Prostor za daljnji uspon

Bidenov plan uključuje veća ulaganja u ekološki prihvatljiviji javni prijevoz, poput vlakova, autobusa i automobila na električni pogon.

K tome, plan uključuje energetsku obnovu stambenih i poslovnih zgrada. Općenito gledajući, analitičari smatraju da i zlato i srebro imaju prostora za daljnji cjenovni uspon. Ne treba zanemariti ni obrnutu vezu između vrijednosti američkog dolara i zlata. Kada dolar slabi, zlato jača, a zbog monetarnih i fiskalnih poticaja u SAD-u tečaj američke valute u silaznoj je putanji.

Komentirajte prvi

New Report

Close