Slika vrijedi tisuću riječi. I video vrijedi tisuću riječi…. 25 puta u sekundi!

Autor: Neuralab , 13. veljača 2013. u 12:16
Thinkstock

Dobar online video rezultira ‘šeranjem’ i komentiranjem, a samim time i besplatnom distribucijom oglasa. Dobar online video ima svoj vlastiti život. Putuje i dira ljude u srca umjesto vas. Iskoristite to!

Piše: Bruno Zagorščak, Neuralab

Prije nekoliko mjeseci kupio sam WD TV live. Malu kutiju koja obavlja veliku zadaću kućnog medijskog centra. Nakon jezikove juhe koju mi je dala supruga o 100 potrošenih eura na “još jedan komad opreme koji će skupljati prašinu”, spojio sam kutijicu i proveo naredna dva dana organizirajući eksterni tvrdi disk. Jer čemu hrpa sadržaja, ako to ne izgleda lijepo na ekranu? ;) Onda sam jedno jutro uz tursku kavicu sjeo da malo pogledam kako funkcionira YouTube aplikacija. I nisam se više skidao!

Nikada nisam toliko pretraživao ‘Googleovu video igračku’ koliko to sada činim. Čini se da smo mi generacija koja još uvijek najviše uživa u gledanju videa na televizoru. ‘Telka’ je relikt kojeg se nećemo tako lako riješiti. Doduše, sve više gubi prednost u utrci s mlađom braćom Laptopimirom i Mobislavom. Statistički gledano, utrku je odavno izgubila. Mladci na steroidima stvaraju nova pravila gledanja videa i ‘promidžbenih slikopiščića’. Video više nije pasivan, već vas tjera na interakciju.

[FAKT] U jednom mjesecu više se videa uploada na YouTube nego što su ga zajedno 3 velike američke TV kuće proizvele u posljednjih 60 godina!

Priroda mog posla je takva da moram gledati kakvi su trendovi u videografiji. Iznimno je bitno pratiti nove tehnologije i načine prezentacije sadržaja. A na YouTubeu danas ima više kvalitetnog sadržaja nego ikada! Zašto? Prvo zbog toga što profesionalna video oprema više nije astronomski skupa, a drugo jer su tvrtke i brendovi napokon uvidjeli ogroman potencijal koji se skriva iza online marketing videa. To je rezultiralo pravom poplavom online videa, jer kad marketingaši ‘nanjuše krv’ ne odustaju tako lako. Tomu je Superbowl najbolji primjer, s milijunima dolara utrošenim u produkciju reklama koje se iščekuju mjesecima unaprijed. O toj sam temi pisao na blogu prije godinu dana. Dobar online video rezultira ‘šeranjem’ i komentiranjem, a samim time i besplatnom distribucijom oglasa. Dobar online video ima svoj vlastiti život. Putuje i dira ljude u srca umjesto vas. Iskoristite to!

[FAKT] Na Twitteru se svake minute dijeli 700 videa!

Video je odličan način kako potencijalnim klijentima poboljšati online iskustvo na vašem web sjedištu te ih tamo duže zadržati. Prema comScoreu, one stranice koje imaju video sadržaj ‘drže’ svoje korisnike 2 minute duže od onih koje nemaju. 2 minute mogu značiti jako puno u internet svijetu. Mogu značiti razliku između klika na ikonu ‘BUY’ i klika na ikonu ‘BACK’. Postoje li neke smjernice kako putem videa ostvariti te dodatne 2 minute?  Naravno! Prije svega, koliko god željeli da korisnik klikne na ikonu ‘BUY’, nipošto se nemojte unositi u lice i vikati ‘buy, buy, buy!’.

 

Savjet

Kada uploadate video na YouTube nipošto nemojte zaboraviti staviti kvačicu na opciju ‘syndicate everywhere’! Time ste omogućili da se video može gledati i na mobitelima.

Najbitnija stavka pri izradi kvalitetnog online videa je povjerenje! Ljudi će se najprije povezati s tvrtkama kojima mogu vjerovati. Kako ćete to napraviti ostaje na vama i vašoj kreativnosti, ali dobar je savjet da budete svestrani i informativni te da iskreno želite pomoći korisniku, a ne mu samo ‘naturati’ svoj proizvod.

Sjećate se mlađeg brata Mobislava iz prvog odlomka? Ako njemu ne ugodite, propuštate velik dio prodajnog kolača! Svi smo danas u strci. Sve radimo u hodu, a tome se treba prilagoditi i vaše poslovanje. Pobrinite se da korisnici lako mogu doći do vašeg web sjedišta putem smartphonea te bez problema i gubljenja kvalitete odgledati vaš video. Živimo u mobilnom svijetu, prihvatite tu činjenicu i dajte ljudima ono što žele.

Kada uploadate video na YouTube nipošto nemojte zaboraviti staviti kvačicu na opciju ‘syndicate everywhere’! Time ste omogućili da se video može gledati i na mobitelima. Sekunda posla, a velika stvar za prezentnost vašeg brenda. Poruka na ekranu ‘This video can’t be viewed on a mobile device’ može upropastiti cijeli vaš trud i kampanju.

[FAKT] U prošloj je godini konzumiranje video sadržaja preko mobilnih uređaja poraslo za 40%!

 

Savjet

Ako nemate iskustva, nemojte snimati sami! Surađujte s profesionalcima. Kako ste vi stručnjak u svojoj domeni poslovanja, postoje stručnjaci u sferi video produkcije.

Kratko je slatko. Nemojte filozofirati i nemojte se ponavljati! Vrlo je bitno da online video bude sažet i jasan. Ako se u videu koji traje 3 minute pola sadržaja reciklira i nanovo naglašava, srežite to i strpajte sve u jednominutni paket. Nećete pogriješiti. Nitko ne želi gledati istu stvar koja se vrti u krug. Ako se vodite mišlju: ”Onaj tko želi će pogledati” vrijeme je da pronađete novi posao! Vaš je cilj da video pogleda i onaj tko to inicijalno ne želi, ali je ostao zainteresiran i baš hoće vidjeti što će se dogoditi do kraja. Kada to ostvarite, onda ste uspjeli.

Interakcija je budućnost. Nema više scenarija: daljinski u ruke, stapanje s kaučem, prekrižene ruke i gutanje onog što je servirano. Javljaju se neke nove forme video oglašavanja u kojima ste aktivno uključeni u kampanju, čime imate više kontrole nad iskustvom gledanja onog što vam je prezentirano. Kako se klasična televizija sve više povezuje s webom, ovakvog će sadržaja biti sve više. I jedva ga čekamo! Video kreatori će morati proizvoditi koncizan i ‘targetiran’ materijal koji će plasirati ciljanoj publici, a koja će onda svojom interakcijom generirati promet i dalje ga distribuirati.

Veliki uzlet tehnologije omogućio je da bilo tko, uz dobru ideju može napraviti video i da bilo tko, bilo gdje može gledati video. Glavna riječ kod ‘hardwarea’ je simbioza! Nema više strogih podjela na kamere, fotoaparate, prosumer, point&shoot… Znate li koji je najkorišteniji fotić danas? Canon 5D? Nikon? Niste ni blizu! Najviše fotografija uploadanih na internet je usnimljeno iPhoneom. Ako vam je dosad nekvalitetna oprema bila isprika zašto ne snimate dobar video, više se time ne možete opravdavati. Ključna stvar u cijeloj priči je ideja!

S lošom idejom ili uopće bez nje, neće vam pomoći ni najskuplja video oprema ovoga svijeta. S odličnom idejom možete snimati i s djedovim Krasnogorskom i naći ćete put do gledatelja. Ako nemate iskustva, nemojte snimati sami! Surađujte s profesionalcima. Kako ste vi stručnjak u svojoj domeni poslovanja, postoje stručnjaci u sferi video produkcije. Dobrim videografima je i natruha vašeg ‘inputa’ dovoljna da proizvedu vanserijski video koji ćete s ponosom staviti na svoj homepage i ostvariti one dodatne 2 minute.

Komentirajte prvi

New Report

Close