Zlata vrijedna borba za život najmlađih heroja i podrška koju zaslužuju!

Autor: Marta Duić , 30. rujan 2018. u 22:00
'Go gold' globalna je inicijativa za podizanje svijesti o malignim bolestima kod djece/Davor Puklavec/PIXSELL

Brojne udruge posvetile su se tome da javnost upozore na borbu s kojom se svake godine suoči oko 180 djece i njihove obitelji.

Go gold' ili 'Budi u zlatnom' globalna je inicijativa podizanje svijesti o malignim bolestima kod djece. Baš kao i drugi oblici malignih bolesti, karcinom u djece ima međunarodni simbol – zlatnu vrpcu koja predstavlja hrabrost i snagu svakog djeteta koje pati od maligne bolesti. Pomoć djeci i obiteljima djeca oboljelim od malignih bolesti pružaju prvenstveno Udruge, tu su i sami gradovi, a među njima i Grad Zagreb.

Krijesnica, udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima djeluje već 18 godina, a njena vizija je stvoriti društvo u kojem obitelj djeteta oboljelog od maligne bolesti ima jednak pristup, za vrijeme i nakon liječenja, svim relevantnim sustavima koji odgovaraju potrebama djeteta i obitelji. U Krijesnici je zaposleno pet djelatnika od kojih su dvije osobe s iskustvom liječenja od malignih bolesti, jedna mlada osoba liječena od maligne bolesti u djetinjstvu i jedan roditelj liječenog djeteta. Aktivnosti koje udruga pruža mogu se podijeliti u četiri skupine, točnije program podrške djeci, mladima i obiteljima u liječenju, program rehabilitacije/osnaživanja djece, mladih i obitelji, volonterski program i program zagovaranja, suradnje, informiranja i izdavaštva. Slično je i s Udrugom Moje dijete iz Osijeka okuplja roditelje djece oboljele od malignih bolesti s područja Osječko-baranjske županije.

Od smještaja do popusta
Udruga osigurava smještaj za roditelje djece oboljele od maligne bolesti, leukemije ili limfoma s područja Slavonije i Baranje, povlastice za prijevoz u HŽ-a., pomažu pri kupnji lijekova i pomagala. Već  10 godina organiziraju i odmor za djecu i roditelje / ljetni kamp.  "Tim koji vodi udrugu nije tim profesionalaca niti ima zaposlenu osobu, već tim roditelja- volontera koji sve svoje znanje, iskustvo i slobodno vrijeme daju za unapređenje kvalitete života obitelji oboljelog djeteta jer su obitelji emotivno, socijalno i materijalno slomljeni", objašnjava Sonja Lacković – Kučinac, predsjednica udruge. Smještaj obiteljima pruža i udruga Krijesnica koja ima i grupe podrške i individualna savjetovanja, pruža pravnu pomoć i omogućuje razne pogodnosti poput povlaštenih parkirnih karti, prijevoza eko taksijem, besplatnih karata Croatia Airlines i slično.

Mladi mentori koji su i sami u djetinjstvu liječili od malignih bolesti pružaju potporu onima koji su sada bolesni. "Dijeljenjem zlatne vrpce i poticanjem na njeno nošenje Krijesnica želi javnost upoznati s činjenicom da svake godine u životima 180-ak djece i njihovih obitelji u Hrvatskoj postoje i ona manje lijepa razdoblja u kojima im je posebno potrebna podrška. Želja nam je zlatnom vrpcom podići svijest javnosti o velikim teškoćama s kojima se svakodnevno bore naše najmlađe hrabrice tijekom liječenja od malignih bolesti te o potrebi za osiguravanjem njihovih prava i pružanjem podrške djeci i njihovim obiteljima. Toplina, prihvaćanje, lijepa riječ, osmjeh, obrisane suze često su jedino što im uz stručnu pomoć koju im pružaju naši liječnici i medicinsko osoblje u tim trenucima treba.

I zato, što nas je više upoznato s problemima malignih bolesti u dječjoj dobi, što više nas ne okreće glavu na drugu stranu kad čuje za riječ rak u dječjoj dobi, našim malim hrabrim borcima i njihovim obiteljima će biti lakše proći kroz ovu nemili životni izazov", poručuje Mirela Stanić Popović, izvršna direktorica Krijesnice. Kako kaže Lacković- Kučinac, svijest o važnosti zlatne vrpce može se podići i tako da se više senzibiliziraju javnost i pojedinci u lokalnoj zajednici.

"Naša udruga je to prepoznala i uz potporu drugih istih i srodnih udruga uspješno djelovala na tom planu tako da je 2008. godine postala članom Gradske lige protiv raka Osijek, te suradnik i partner Gradskog društva crvenog križa Osijek i drugih sličnih organizacija i institucija koje imaju mrežu svoga djelovanja na području Hrvatske pa i šire˝, poručuje Lacković- Kučinac. Grad Zagreb i kroz Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom kontinuirano financira programe i projekte udruga i drugih organizacija civilnog društva. Uz to, podrška djeci i obiteljima oboljelim od malignih bolesti stiže i putem savjetovališnog rada, psihosocijalne pomoći, edukacija, provođenje pomoći i samopomoći.

Grad daje i stanove
"Kao organizacije koje djeluju u samom društvu, imaju snagu prepoznati potrebe, teškoće i probleme s kojima se susreću pojedinci i obitelji, određene skupine te putem različitih aktivnosti raditi na poboljšanju uvjeta i kvalitete života, na osnaživanju i pružanju pomoći i podrške pojedincima, obitelji i određenim skupinama u društvu", smatra Romana Galić, pročelnica tog ureda. Osim toga, na području grada Zagreba zdravstvena zaštita osigurana je djeci oboljeloj od malignih bolesti i kroz programe i projekte javnozdravstvenog nadstandarda za koje Grad izdvaja dodatna proračunski nova.

Za potrebe smještaja roditelja i djece koja se liječe na onkološkim odjelima u Zagrebu, a koji imaju mjesto prebivališta izvan Zagrebačke županije, Grad je dodijelio Udruzi Krijesnica dva gradska stana na korištenje, na adresi Sveti duh 5 površine 91,30 kvadratai Ul. Grada Mainza 21, površine 82,23m2. Grad od 2000. podupire i niz programa promicanja zdravlja, prevencije i ranog otkrivanja malignih bolesti. "Od 2003. podupiremo i rekreativno-rehabilitacijske programe i to program Udruge Krijesnica, sufinancirajući njihov Rehabilitacijski kamp za djecu liječenu od malignih bolesti, te Program savjetovalište za oboljele od malignih bolesti, članove njihove obitelji i obitelji koje su izgubile člana zbog malignih bolesti.

Podupiremo i rad Udruge 'Sanus' podržavajući program odlaska djece oboljele od malignih bolesti u Rehabilitacijski kamp u Fužinama. Putem Javnog natječaja i Javnog poziva podupiremo programe/projekte sljedećih udruga koje skrbe o oboljeloj djeci: Klub HEO, Zaklada Fra Mladen Hrkač, Jakov, Ljubav na djelu, zaklada Nora Šitum. Svijest o važnosti Zlatne vrpce podižemo provodeći i čitav niz preventivnih programa koji su usmjereni kako na prevenciju tako i na programe ranog otkrivanja malignih bolesti", zaključuje Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close