Zašto je Gorski kotar atraktivan sportašima

Autor: Poslovni.hr , 28. srpanj 2022. u 16:25
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

„Danas je u industriji doživljaja bitno  prepoznati motive dolazaka posjetitelja koji ostaju vjerni destinaciji, a podrška koju goranski kraj osigurava sportašima je cjelovita, od mikroklimatskih uvjeta do operativne podrške te bogate gastronomije i kvalitetnih smještajnih kapaciteta.“ – istaknuo je Petar Hrg, direktor Turističke zajednice Gorskog kotara.

Gorski kotar itekako je atraktivan profesionalnim i rekreativnim sportašima tijekom cijele godine, a posebno tijekom ljetnih mjeseci zbog ugodnih dnevnih i svježih noćnih temperatura.

Naime fizička aktivnost u kombinaciji s iznimno visokim dnevnim temperaturama povećava toplinsko i cirkulacijsko opterećenje sportaša kao i dehidraciju tijela, što pokazuju i provedena istraživanja u području termoregulacije zdravog i aktivnog čovjeka. Upravo je za pripreme i intenzivna sportska natjecanja iznimno bitno da temperatura zraka što manje opterećuje tijelo sportaša.

Zato se Gorski kotar često bira za pripreme sportaša jer se tijekom dana mogu pripremati, zagrijavati i sudjelovati na natjecanjima uz znatno manje opterećenje tjelesnog sustava. Time  troše manje vremena i na nužno hlađenje tijela, što im optimizira vrijeme. Pritom im svježe noći osiguravaju kvalitetnu dozu sna za učinkovitu obnovu tijela, što posljedično utječe i na njihov sportski performans.

Ovaj vikend u Gorskom kotaru održavaju se i dva iznimno kvalitetna sportska natjecanja. Jedno je otvoreno prvenstvo Hrvatske u orijentacijskom trčanju 25. Croatia Open, koje će se održati od 31. srpnja do 5. kolovoza na području Delnica, Mrkoplja, Nacionalnog parka „Risnjak“ u Crnom Lugu i na Krku. To je međunarodno natjecanje tradicionalnog karaktera koje je do sada u Hrvatsku dovelo više tisuća natjecatelja iz 40-tak država, a počinje u Biatlonskom centru Drgomalj, Zrinski vrh od 12 sati te je prvi start u 15 sati u nedjelju.

Natjecanje se profiliralo u jedno od najznačajnijih u regiji, a Gorski kotar je promoviran u poželjnu ljetnu orijentacijsku destinaciju Europe. Na ovogodišnje natjecanje prijavilo se više od 270 sudionika iz čak 27 država. Odvijat će  se na krškim terenima Zrinskog vrha pored Delnica, staroj gradskoj jezgri grada Krka i šumovitim dijelovima Crnog i Sungerskog luga.  Koncepciju natjecateljskih staza radio je glavni planer staza András Kersity uz svoje pomoćnike Balázsa Gyenizsea-Nagya i Zoltána Rácza. Izradili su komplet od pet orijentacijskih karta, što će natjecatelji itekako vrednovati.

Drugo natjecanje je prvenstvo Hrvatske u kros triatlonu za kategorije kadeti/kadetkinje, juniori/juniorke i seniori/seniorke koje se održava na Lokvarskom jezeru u subotu, 30. srpnja s početkom  u 10 sati. Organizaciju ovog događanja vode najbolji triatlonski klub u Hrvatskoj „Maksimir“, novoosnovani „Triatlon klub Gorski Kotar“ i općina Lokve. Na dvjema stazama održat će se utrka u super sprint triatlonu i utrka u standardnom kros triatlonu, a obje uključuju plivanje, brdski biciklizam i kros trčanje.

Ovo je oblik popularnog niza utrka „Xterra triathlon“, za koje je upravo Gorski kotar iznimno pogodna lokacija zbog temperatura, ali i terena. Cilj je ove suradnje popularizacija triatlona u Gorskom kotaru, što će generirati snažan motiv za posjet destinaciji.

„Danas je u industriji doživljaja bitno  prepoznati motive dolazaka posjetitelja koji ostaju vjerni destinaciji, a podrška koju goranski kraj osigurava sportašima je cjelovita, od mikroklimatskih uvjeta do operativne podrške te bogate gastronomije i kvalitetnih smještajnih kapaciteta.“ – istaknuo je Petar Hrg, direktor Turističke zajednice Gorskog kotara.

Komentirajte prvi

New Report

Close