Zagreb postaje središte razmjene iskustava vrhunskih projektnih menadžera, evo i tko sve dolazi

Autor: Poslovni.hr , 31. listopad 2022. u 10:50
Foto: PMI Forum

Europska je godina mladih, stoga će poseban fokus biti na mladima. Održat će se i praktične radionice na kojima voditelji projekata mogu dodatno proširiti svoja znanja i vještine

Projekti koji stvaraju budućnost glavna su tema šesnaestog po redu PMI Foruma, koji se u utorak, 8. studenog 2022., s početkom od 9 sati održava u dvorani Aula Magna (Vukasovićeva 1, Zagreb), u organizaciji PMI Udruge za upravljanje projektima Hrvatska.

Ovogodišnji PMI Forum najveći je događaj u zemljama u okruženju s tematikom upravljanja projektima, čime Zagreb postaje središte razmjene iskustava vrhunskih projektnih menadžera. O pričama iz prakse iz raznih sektora govorit će vrhunski domaći i inozemni stručnjaci, među njima Ike Nwankwo, član uprave globalnog Project Management Institutea, Nicos Kourounakis, predsjednik PM2 Alijanse, Faysal Karagoly, menadžer proizvodnih procesa i tehnologije u Rimac Technology, dr.sc. Tonči Tadić s Instituta Ruđer Bošković, Davor Perić, voditelj projekata Hrvatskih cesta, Nenad Antolović, član uprave Smart RI, Dalibor Kovačević, direktor IT-a u RBA i Iva Kvakić iz Alice in Blockchains.

Projektni menadžeri u RH najčešće su inženjerske struke, ali ima ih u svim industrijama pa tako i među zaposlenicima državnih službi koji rade na EU projektima, a nisu uvijek certificirani. Ugrubo, 70 posto projektnih menadžera zaposleno je u organizaciji za koju vodi projekt, a ostali su neka vrsta freelancera ili vanjskih suradnika. Prema podacima kojima raspolaže PMI Hrvatska, u našoj je zemlji ove godine višestruko veća potražnja za projektnim menadžerima.

”Projektni menadžment postao je neizbježna kompetencija u svim industrijama. U Hrvatskoj na LinkedInu i prema upitima agencija za zapošljavanje potražnja za projektnim menadžerima u ovoj je godini višestruko veća nego prije. Na LinkedInu bude po 30 aktivnih objava za posao tjedno”, objašnjava predsjednica PMI Hrvatska i direktorica konferencije Sanja Georgina Stropnik uoči foruma.

Među projektnim menadžerima posebno su cijenjeni certifikati, a Stropnik napominje kako unutar hrvatskog ogranka PMI-a, od 400 članova, njih 338 nosi neki certifikat. Najtraženiji i najvrjedniji je PMP (Project Manager Professional), kojega nosi 280 članova PMI Hrvatska, dok je u cijeloj zemlji sveukupno 607 nositelja ovog certifikata i stalno se bilježi rast.

Europska je godina mladih, stoga će i na PMI Forumu poseban fokus biti na mladima. Na panelu akademskih partnera PMI Hrvatska ”Kako pripremamo mlade za budućnost” sudjelovat će dr. med. Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, prof.dr.sc. Daniela Garbin Praničević s Ekonomskog fakulteta u Splitu, Hrvoje Balen, predsjednik Upravnog vijeća Algebre i predsjednik HUP-a ICT, Darko Jureković s Oracle Akademije i izv. prof. dr. sc. Darko Etinger, dekan Fakulteta informatike u Puli te Marko Šimac, potpredsjednik PMI Hrvatska za razvoj suradnje s akademskim partnerima. Panel će moderirati voditelj konferencije, Petar Štefanić.

Održat će se i dodjela nagrade za projekt godine, pri čemu se vrednuju razni kriteriji: za primjenu strukturirane metodologije vođenja projekata, za kompleksnost projekta, za značenje projektnih ciljeva za naručitelja projekta i/ili za širu društvenu zajednicu, za inovativnost u praksi i za ostvarenje projektnih ciljeva iznad planiranih okvira. Dan prije i poslije foruma, 7. i 9. studenog, održat će se i četiri praktične radionice na kojima voditelji projekata mogu dodatno proširiti svoja znanja i vještine, kao što su strateški product management (Marina Dražić), PM2 portfolio management Master Class (Nicos Kourounakis), participativno vođenje (Miljenka Plazonić Bogdan i Jasmina Lukačević) te javni nastup (Petar Štefanić).

Komentirajte prvi

New Report

Close