Zagreb je okrunjen drugim najboljim gradom u Europi za pojesti dobru marendu

Autor: Ana Blašković , 22. srpanj 2022. u 07:11
Marenda ili brunch turistima je i u Zagrebu obavezni dio dana, pa su otvoreni i neki specijalizirani ‘brunch cafei’/L. STANZL/PIXSELL

Istraživanje portala Uswitch.com svrstalo hrvatsku metropolu na visoko drugo mjesto.

Hrvatska metropola jedan je od top gradova ovoga ljeta na Starom kontinentu za dobru – marendu. Zagreb je okrunjen drugim najboljim gradom za pojesti ‘brunch’, ili po naški marendu, obrok koji pada negdje između doručka i ručka, i to s ocjenom 8,85 od maksimalnih 10.

Bolja od Zagreba plasirana je jedino Atena s ukupnom ocjenom 8,88 (od 10), pokazuje istraživanje koje je proveo portal Uswitch.com češljajući ocjene posjetitelja 235.000 restorana u nizu europskih glavnih gradova.

Unatoč visokom plasmanu, prosječna cijena obroka u najboljim restoranima sedma je najviša u Europi. Posjetitelj će tako svoju marendu platiti 32,48 eura, gotovo dvostruko više nego u glavnom gradu Grčke gdje će ga ona stajati 16,6 eura.

Turistima u potrazi za dobrom spizom prvi izbor je Atena zahvaljujući izboru od 1136 restorana u kojima je prosječna marenda peta najjeftinija u Europi. Rame uz rame joj je i Bratislava s tek 24 centa skupljom marendom, odnosno u prosjeku 16,42 eura.

Nakon Zagreba slijedi malteška Valetta s tek minimalno nižom restoranskom ocjenom od 8,84. Ne samo da glavni grad Malte nudi neke od najboljih iskustva marendanja u Europi, ujedno je i ponio drugu najbolju ocjenu među europskim metropolama u segmentu vegetarijanskih restorana.

U isto vrijeme, prosječna marenda na tom mediteranskom otoku za gotovo 10 eura priuštivija je od Zagreba, a jeftnije obroke također se nude u Lisabonu, Sofiji, Pragu i Bratislavi.

Oporavak još traje
U očekivanju još jedne rekordne sezone u kojoj će turisti nakon razgledavanja gradskih znamenitosti i atrakcija potražiti dobar restoran, vrijedi podsjetiti na onu prošlu. Lani je u Hrvatskoj registrirano 13,8 milijuna dolazaka i 84,1 milijun noćenja.

U usporedbi s pandemijskom 2020. domaći turistički radnici, ali i svi koji posredno žive od turizma, mogli su zadovoljno trljati ruke sa 77 posto dolazaka i 55 posto noćenja više. Pritom grad Zagreb posljednjih deset godina uspješno gradi imidž iznimno poželjne destinacije u kontinentalnom dijelu zemlje sa 638 tisuća dolazaka.

Prema posljednjim podacima iz Grada, u prva četiri ovogodišnja mjeseca ostvareno je 221,6 tisuća dolazaka i 510,3 tisuće noćenja turista. U usporedbi s prošlom godinom Zagreb je ostvario 165% više dolazaka i 132% noćenja, no turizam metropole još se nije sasvim oporavio od udara pandemije. Do kraja travnja bilo je 30-ak posto manje dolazaka i gotovo 17% manje noćenja turista.

U zadnjem desetljeću, kako raste atraktivnost metropole kao destinacije i njezina ponuda, u Zagrebu su otvoreni hosteli, apartmani, hoteli i mnogobrojni restorani. Pandemija je zaustavila uzlazni trend budući da najveći broj turista u Zagreb uglavnom dolazi avionom, a taj je vid prijevoza nekoliko mjeseci bio obustavljen.

Atena je prvi izbor i zbog 1136 restorana u kojima je prosječna marenda pet najjeftinija u Europi/PD

Iako zadnje brojke o širenju koronavirusa diljem Europe ne daju razloga za optimizam, zasad turistička putovanja odolijevaju, što ne čudi s obzirom na prethodna epidemiološka ograničenja.

Barem kad su marende u pitanju, pregršt je europskih odredišta na izbor povrh Zagreba. Glavni glad Portugala četvrti je na listi najpoželjnijih za prijepodnevno jelo s restoranskom ocjenom 8,82 i čak 2010 lokacija na odabir.

Portugal ne nosi samo visoke ocjene, nego je i priuštiv odabir s prosječnom cijenom marende od 20,48 eura. U usporedbi sa susjednim Madridom, Lisabon je 8% jeftiniji grad za marendanje iako španjolska prijestolnica nudi desetak posto veći izbor restorana.

Opsežno istraživanje
Putujete li po središnjoj Europi, Bratislava je najjeftiniji izbor za uživanje u doručku ili nekoj kombinaciji prijepodnevnog obroka. Glavni grad Slovačke ocjenom od 8,74 za prosječni obrok i to za 16,42 eura, primjerice, jeftiniji je od Kopenhagena za čak 75%. Pritom turiste mami i dobrim kafićima (ocjena 8,94 od 10) što ju je lansiralo na mjesto pete najpoželjnije europske destinacije.

Vrijedi pocrtati, zanimljivo, da najskuplji ‘brunch’ nudi Varšava gdje on u prosjeku stoji 38,57 eura uz prosječnu ocjenu 8,58 od maksimalnih 10.

Uswitch.com analizirao je 236.834 restorana s četiri ili više zvjezdica najmanje 1356 europskih gradova u rujnu 2021. U prosjeku, svoja iskustva ocijenilo je oko 47 milijuna posjetitelja, ljubitelja dobre hrane u lepezi – od vegetarijanske, pubova, fast fooda, ‘bruncha’ do kafića.

U istraživanju nema Andore, Bjelorusije, Islanda, Rusije, San Marina, Ukrajine, Liechtenstein, kao ni susjednih BiH i Slovenije. Rezultati nisu obuhvatili ni ona mjesta u kojima prosječna cijena nadmašuje 130 eura, kao ni gradove s manje od 49 restorana.

Komentirajte prvi

New Report

Close