Za autorska prava najviše napravio – plagijator kune

Autor: Valentina Wiesner/VL , 13. ožujak 2022. u 15:00
Foto: SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Rad u lokalnim okvirima širimo na globalne, kroz pristup svim informacijama za autore.

Kažu nam naši partneri iz međunarodnih organizacija da smo za autorska prava novinara i fotoreportera u Hrvatskoj napravili čuda. Možda, hvala svima koji to misle. Ali za autorska prava najviše je napravio – plagijator kune na natječaju za dizajn kovanica eura. I ovo nije sarkazam.

Nakon skandala s krađom fotografije od britanskog autora Iaina H Leacha, tematika koju Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) pokušava prosvjetiteljski nametnuti kao bitnu u javni prostor, eksplodirala je gotovo – igrom slučaja. Ili zapravo, tužnom stvarnošću da se plagiranje koristi kao – alat u svakodnevnom radu pa i kreatorskom.

Daleko smo odmaknuli
Nešto smo ipak zaslužni kad nas je IFRRO (International Federation of Reproduction Rights Organisations), krovno globalno udruženje organizacija za kolektivnu zaštitu prava autora i nakladnika, primilo u svoje članstvo kao treće udruženje iz Hrvatske, nakon književnika i izdavača knjiga.

Prepoznali su naša nastojanja da zaštitimo autorstvo u procesu donošenja novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (ZAPSP), ali i u svakodnevnim aktivnostima kolektivne zaštite novinarskih autorskih prava posljednjih 15 godina.

Ovim članstvom dižemo ljestvicu i rad u lokalnim okvirima širimo na globalne, kroz pravovremeni pristup svim bitnim informacijama koje se tiču autora na svjetskoj razini, kroz umrežavanje, savjetodavnu i pravnu podršku. V

rata međunarodne razmjene iskustava otvorio nam je prethodno već i AREG (Authors’ Rights Experts Group), ekspertna grupa za autorska prava Europske federacije novinara (EFJ). Preko obje organizacije i mi dijelimo svoj know-how onima koji imaju manje iskustva u kolektivnoj zaštiti autorskih prava i njihovoj monetizaciji.

A tu smo daleko odmaknuli. Nakon proširenja licence na kolektivnu zaštitu fotoreportera, lani smo prvi put isplatili i njihove naknade, a krajem prošle godine predali smo zahtjev Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo za proširenjem licence za novo pravo autora na udio u naknadi nakladnika informativnih publikacija kad informativne publikacije na internetu koriste pružatelji usluga informacijskog društva: Google, Facebook, YouTube… u skladu s implementacijom Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU u novi ZAPSP.

U potrebi za dodatnim prihodima
No, s obzirom na to da je ZAPSP usvojen s brojnim nedostacima koji oštećuju autore i nisu u skladu s europskom legislativom, a niti duhom Direktive, DZNAP je poslao pismo odjelu za autorska prava u Glavnoj upravi za Komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije Europske komisije i zatražio provjeru usklađenosti zakona s legislativom EU.

No, ne gubimo vrijeme dok čekamo na pravorijek EK-a. Pripremamo Skupštinu na kojoj ćemo raspodijeliti novac od naknada prikupljen prošle godine, a početkom ove godine objavili smo i poziv za prijavu projekata za poticanje novinarskih autorskih prava – sa 100.000 kuna članovima financiramo projekte koji na najbolji način promiču autorstvo.

U manje od dva mjeseca prijavilo nam se već deset projekata te ćemo uskoro objaviti rezultate natječaja.

S obzirom na navalu i kvalitetu pristiglih prijava vidljivo je da imamo jako aktivno i zainteresirano članstvo, ali i da su novinari u potrebi za dodatnim prihodima. Tako da jednim udarcem ubijamo dvije muhe: promičemo autorska prava i poboljšavamo materijalni položaj novinara.

* autorica je novinarka Večernjeg lista i predsjednica Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP)

Komentirajte prvi

New Report

Close