Vozači prijavili rekordan broj rupa na cestama: Znanstvenici imaju rješenje?

Autor: Poslovni.hr , 16. siječanj 2024. u 09:50
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Rupe na cestama ne utječu samo na vozače motornih vozila, već i na ostale sudionike u prometu, pri čemu su biciklisti posebno ranjivi na nesreće.

Rupe na cestama su u 2023. godini uzrokovale nevolje u razmjerima koji se nisu vidjeli godinama, no znanstvenici se nadaju da će nove tehnologije pomoći da ih se zauvijek riješimo.

Koštale vozače i do 500 milijuna funti

Izvještaji o rupama i šteti koju su prouzrokovale dosegnuli su najveće visine u zadnjih pet godina, prema podacima organizacije AA, piše BBC.

AA procjenjuje da su možda koštale vozače u Velikoj Britaniji i do 500 milijuna funti za popravke.

Znanstvenici upozoravaju da će klimatske promjene pogoršati problem jer će više kiše i ekstremnih temperatura dodatno oštetiti površine kojima vozimo.

Gotovo 630.000 rupa prijavljeno je vlastima u Engleskoj, Škotskoj i Walesu od siječnja do studenog 2023., što predstavlja petogodišnji rekord, prema podacima lokalnih vlasti.

Podaci su bili dostupni samo od 115 od 208 pristupljenih vijeća, što znači da je ukupan broj prijavljenih rupa vjerojatno puno veći.

Rupe na cestama ne utječu samo na vozače motornih vozila, već i na ostale sudionike u prometu, pri čemu su biciklisti posebno ranjivi na nesreće.

Znanost ima rješenje?

Znanstvenici diljem Velike Britanije istražuju načine kako se trajno riješiti ove pošasti.

Na Sveučilištu u Cambridgeu, stručnjaci istražuju projekte koji uključuju digitalnu kartu gdje su pukotine i rupe te otporne materijale.

Jedan tim radi na prikupljanju podataka dobivenih iz senzora modernih automobila kako bi digitalno mapirali rupe na cestama u zemlji.

Znanstvenici prolaze kroz simulaciju virtualne stvarnosti kako bi vidjeli što senzori mogu detektirati, što uključuje čak i veličinu i položaj rupe na cesti.

S obzirom da su automobili postali pametniji, tim vjeruje da im prikupljeni podaci mogu pomoći u stvaranju sveobuhvatnije slike problema s rupama na cestama.

Komentirajte prvi

New Report

Close