Vodič za poslovne putnike u Zagrebu

Autor: Poseban članak , 30. lipanj 2019. u 11:36
Hotel Aristos

Zagreb je glavni grad i kulturno središte Hrvatske. Ako se ikada zateknete u njemu zbog poslovnih obveza, dobra je vijest što je unatoč ograničenom vremenu moguće obići i vidjeti puno toga, zahvaljujući veličini i koncentraciji glavnih žarišnih točaka.

Zagreb je glavni grad i kulturno središte Hrvatske. Ako se ikada zateknete u njemu zbog poslovnih obveza, dobra je vijest što je unatoč ograničenom vremenu moguće obići i vidjeti puno toga, zahvaljujući veličini i koncentraciji glavnih žarišnih točaka.

Za lakše planiranje puta otkrijte popis nezaobilaznih mjesta i ideja za slobodno vrijeme u Zagrebu.

Idealan smještaj za poslovne goste

Prije početka svakog boravka potrebno je rezervirati adekvatan smještaj – idealno polazište za obavljanje poslova i istraživanje grada koje vam može ponuditi sve potrebne sadržaje.

Pri odabiru hotela prvenstveno je bitna lokacija koja će odgovarati Vašim obvezama, kvaliteta smještaja i njegovih popratnih sadržaja te omjer cijene I kvalitete. Kako bi seizbjegle pogreške dobro je pročitati recenzije i preporuke putnika koji su već posjetili neke od hotela u Zagrebu.

Idealan hotel u Zagrebu, namijenjem poslovnim putnicima jest hotel Aristos. Smješten u blizini aerodroma, opremljen je udobnim sobama, dvoranama za sastanke I kongresnim dvoranama, internetom u cijelom hotelu, wellnessom, fitnessom i restoranom s vrhunskom gastronomskom ponudom.

U slučaju potrebe za hotelom koji se nalazi nešto bliže centru izbor vas neće razočarati. Gotovo svi hoteli visoko su kategorizirani i prilagođeni putnicima koji putuju radi poslovnih obveza.

Uspinjačom na Gornji grad

Uspinjača u Tomićevoj ulica, jedan je od simbola grada Zagreba, a povezuje Donji dio grada s Gornjim. Svoje putnike iskrcava ispred Kule Lotrščak, a ukoliko se tamo zateknete u podne nemojte se uplašiti Gričkog topa koji Zagrepčanima javlja točno vrijeme. Šetnja Strossmayerovim šetalištem, uživanje u prekrasnoj panorami na platou Gradec i razgled razgled crkve sv. Marka, najpoznatije po svome specifičnom krovu, nezaobilazne su aktivnosti pri posjetu Gornjem gradu.

Donji grad

Obilazak Gornjeg grada najbolje je nastaviti silaskom u Donji grad, odnosno sami centar Zagreba. Kroz Kamenita vrata, koja su jedini sačuvan dio sustava obrane zagrebačkog Gradeca, do šarmantne Radićeve ulice. Posjet tržnici Dolac, poznatoj po njenim crvenim suncobranima i spomeniku “Kumica”, postao je jedan od najautentičnijih doživljaja koje Zagreb nudi. Kip kumice rad je Stjepana Gračana , a napravljen je prema liku Đurđice Janušić, koja svoj štand na Dolcu ima preko 55 godina.

Još jedna nezaobilazna postaja je Zagrebačka katedrala, službenog imena Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava. Ovo remek djelo arhitekta Hermanna Bolléa oduzima dah pomno isklesanim detaljima i bogato ukrašenim oltarima. Također, katedrala je posljednje počivalište nadbiskupa Alojzija Stepinaca i Franje Kuharića te velikana poput Petra Zrinskog, Frana Krste Frankopana i Eugena Kvaternika.

Nakon katedrale, najlakše se spustiti na Trg bana Josipa Jelačića – samo središte grada i polazišnu točku većine zagrebačkih sastanaka. Njime dominira kip bana po kojem je i dobio ime. Ban Josip Jelačić jedan je od najznačajnijih hrvatskih političara, poznat po ukidanju kmetstva, sazivanju prvih izbora za Hrvatski sabor te pobjedama u mnogim bitkama protiv ustanika za vrijeme revolucije u Mađarskoj 1848. godine. Vodio je buran život, a istu takvu sudbinu doživio je i njegov kip. Naime, pri prvom postavljanju, 1866. godine gledao je na sjever, prema Mađarskoj. Godine 1947. s dolaskom komunizma biva uklonjen, samo da bi se 1990. vratio na svoje mjesto, ali ovaj puta okrenut na jug. Na istočnoj strani trga nalazi se fontana Manduševac ili Madušin zdenac, koja skriva tajnu imena grada. Legenda kaže kako je Zagreb dobio ime po djevojci Manduši koja je na zdencu srela viteza koji ju je u prolazu zamolio vode riječima “Mando, dušo, zagrabi vode”. Upravo prema tom su Manduševac i Zagreb dobili ime. I posljednje, ali Zagrepčanima najbitnije – na zapadnom dijelu trga nalazi se jednostavno najpoznatiji javni sat u državi. Ukoliko se s nekime sastajete u Zagrebu najčešće ćete se “naći pod satom”., stoga nije čudo što oko njega uvijek stoji velik broj ljudi.

Razgledavanje Donjeg grada idealno je završiti šetnjom od Trga prema Glavnom željezničkom kolodvoru. Na tom potezu nalaze se prekrasni park Zrinjevac, Strossmayerov trg i Trga kralja Tomislava. Na ove tri lokacije često se mogu  vidjeti ljudi kako sjede na travi uz dobro društvo i čašicu razgovora. Tu se održava i velik broj različitih festivala koje svakako vrijedi obići.

Tematske ture gradom

Oni koji nisu obožavatelj obilaska u vlastitom aranžmanu odabrati će neku od vođenih tura iz bogate zagrebačke ponude. Tako, ovisno o interesima postoje klasične ture, šetnja sa zagrebačkim coprnicama odnosno vješticama, noćna interaktivna tura Tajne Griča, razne gurmanske ture, obilazak sa spisateljicom Marijom Jurić Zagorokom i slično.

Sve ture traju 2 do 3 sata, a za kraće ili private ture najbolje se obratiti Turističkom informativnom centru.

Kava na špici

Ako Zagrepčani nešto vole, to je lijepo vrijeme i ispijanje kave na suncu. Pauzu između sastanaka ili razgledavanja zanimljivo je provesti na “špici” – u jednom od kafića između hotela Dubrovnik i Trga Petra Preradovića (poznatijeg pod imenom Cvjetni trg). Uz omiljeni napitak najbolje se prepustiti uživanju u različitim modnim kombinacijama koje Zagreb može ponuditi.

Večer u Tkalči

Tkalčićeva ulica, poznata kao Tkalča, najbolje je mjesto za doživjeti pravu atmosferu grada. Ova ulica obiluje kafićima i restoranima, a nakon sastanka pod satom upravo je ovo mjesto na koje svi produže. Tu postoji nešto za svačiji ukus, od fine dining restorana Agava, preko klasičnih burgera, do internacionalnih kuhinja.

Jednom kada ste u Tkalči, nemoguće je ne primjetiti pivnicu Mali medo u vlasništvu zagrebačke Pivovare Medvedgrad, poznatu po pivima Grička vještica, Zlatni medo medo i Crna kraljica. Ovisno o dijelu godine moguće je kušati i posebna sezonska piva.

Zelene oaze grada

Onima koji su nakon svih obveza skloniji odmor potražiti u prirodi, Zagreb će i tu izaći u susret. Najbliže centru nalazi se Botanički vrt, a samo je trenutak dovoljan da se iz gradske užurbanosti prijeđe u umirujući ambijent pun zelenila i prekrasnog cvijeća.

U Zagrebu postoje dva umjetna jezera, Bundek i Jarun, udaljena kratkom vožnjom od centra. Prostor oko njih idealan je za šetnju i relaksaciju, a bogata ponuda brojnim ugostiteljskim objektima nudi za svakog ponešto.

Zagrebačka gastronomska scena

Ljubitelji dobre hrane neće ostati razočarani. Posljednjih godina u Zagrebu se otvara sve veći broj restorana s raznovrsnom ponudom.

Kombinacija namirnica specifičnih za Argentinu, Peru, Čile i Urugvaj prilagođena domaćim okusima u El Toro Restaurantu & Baru rezultirala je iznimno zanimljivim menijem na kojem se mogu naći jela kao što su Tacos od svinjske potrbušine, Guacamole s dimljenom pastrvom I odležani Ribeye steak.

Glad za dobrim burgerima moguće je utažiti u bistrou Smokeraj. Njihova tajna leži u finom dimljenom mesu pripremljenom u smokeru, za što su se specijalizirali prvi u Hrvatskoj. Ponuda se bazira na 100% goveđem i svinjskom mesu spojenom s najkvalitetnijim sastojcima.

Beštija je bistro koji se bazira na najfinijim tradicionalnim mediteranskim jelima prezentiranim na suvremeniji način. Sve svoje namirnice nabavljaju od lokalnih proizvođača i OPG-ova.

Nezaobilazno mjesto je i simpatični La Štruk gdje možete probati najtradicionalnije zagrebačko jelo, štrukle. U njihovoj ponudi nalazi se preko 20 slatkih i slanih kombinacija.

Zagreb ima i nekoliko zanimljivih fine dining restorana s profinjenim menijem i bogatom vinskom kratom. Tu se izdvajaju Noel, Zinfandel u sklopu hotela Esplanade, restoran Time i Carpaccio.

Komentirajte prvi

New Report

Close