VIDEO: Milijarder otkrio što mu je potrebno za prvi grad na Marsu

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2019. u 10:10
Foto: Getty Images

Direktor SpaceX-a Elon Musk detaljnije je objasnio vremenske rokove i broj svemirskih brodova kako bi, ne samo stigao do Marsa, već i postaviti održivu bazu koja može postati stvarni grad, podržavajući lokalno stanovništvo.

To je dugoročna vizija Muska i njegove tvrtke za svemirsku tehnologiju, da učini ljude interplanetarnom vrstom, piše portal techcrunch.com.

Vremenska crta o kojoj je Musk naveo odgovarajući obožavateljima na Twitteru je nevjerojatno impresivna ili nevjerojatno ambiciozna, ovisno o vašoj perspektivi. Treba mu 20 godina i 1.000 svemirskih brodova kako bi napravio grad na Marsu.

Nedavno na danu američkog ratnog zrakoplovstva u Kaliforniji, Musk je rekao da su njegovi troškovi lansiranja od samo oko dva milijuna dolara po letu svemirskog broda te da je konačni cilj postavljanje "samoodrživog grada na Marsu." 

Da bi taj grad postao stvarnost, dodao je, SpaceX će prema njegovim procjenama morati izgraditi  oko 1.000 svemirskih brodova koji će prevoziti teret, infrastrukturu i posadu na Mars tijekom 20 godina, budući da planetarno poravnanje omogućava let na Mars samo jednom u dvije godine.

Musk se također osvrnuo na kratkoročne potencijale za svemirske brodove. Dizajnirati će ih za ponovno korištenje, a u idealnom slučaju moći će letjeti do tri puta dnevno. To iznosi više od 1.000 letova godišnje po svemirskom brodu. Tako će moći lansirati više od 10 milijuna tona opreme i zaliha u orbitu godišnje.

Današnji kapaciteti svemirskih brodova i stotinjak raketa Falcon podrazumijevaju oko 500 tona godišnje, što znači da ima još puno posla za napraviti.

Naravno, da bi se na Marsu postavio trajni, održivi grad, prvo se mora stići tamo s posadom. Tu je još jedan korak između toga, a to je slijetanje astronauta na Mjesec. NASA je postavila 2024. kao svoj cilj, a SpaceX se nada da će brod tamo spustiti već 2022. godine kako bi se pomoglo u uspostavljanju priprema za NASA-ino slijetanje. U prošlosti je Musk raspravljao o misiji posade na Mars koja se također odvija već 2024. godine, ali taj se cilj čini preambicioznim u odnosu na trenutnu situaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close