Večer gastronomije i vina – Bistro Lipov hlad i Vina Erdut

Autor: Promo , 17. studeni 2023. u 16:47
Foto: Vinarija Erdut

U restoranu Lipov hlad s počekom jeseni krenulo je održavanje večeri gastronomije i vina koje okupljaju zaljubljenike u vrhunsku hranu i isto tako dobro vino te su jučer građani Osijeka i svi zainteresirani mogli uživati u 5 sljedova u pratnji 5 vina vinarije Erdut.

Bistro Lipov hlad je jedan od predvodnika buđenja gastronomske scene u gradu Osijeku, ali i u cijeloj Slavoniji. Okrenuli su se modernim tehnikama pripremajući jela uz domaće i tradicionalne namirnice vrhunske i provjerene kvalitete. U svoju ponudu su uvrstili i brojna vina te je njihova vinska karta zaista impozantna.

U Lipovom hladu je s počekom jeseni krenulo održavanje večeri gastronomije i vina koje okupljaju zaljubljenike u vrhunsku hranu i isto tako dobro vino te su jučer Osječani i svi njihovi gosti mogli uživati u 5 sljedova u pratnji 5 vina marke Vina Erdut.

Do suradnje s Erdutskim vinogradima čija su vina prepoznata pod markom Vina Erdut je došlo sasvim prirodno i spontano, jer se radi o vinariji nadomak Osijeka udaljenoj svega pola sata vožnje od grada, čiji se vinograd proteže na 450 hektara i najveći je plantažni vinograd u Hrvatskoj. Na imanju se nalazi i vinski podrum iz 1730. godine, a posebnost je i najveća vinska drvena bačva na svijetu u upotrebi čija je zapremina 75. 000 litara. Bačva je uvijek puna, a u njoj odležava graševina.

1.AMUSE BOUCHE

Foie gras tartelette i divlja kruška

Pjenušac Meandar, 2021. Vina Erdut

Za početak je goste dočekao mali tart od prhkog tijesta od lješnjaka punjen guščjom jetrom pripremljenom na dva načina. Tu je terina kao donji sloj, nadalje slijedi konfitirana kruška te gel od kruške kao završni sloj, pistacio i slana nota u obliku dimljene soli. Uz prvi slijed je poslužen pjenušac Meandar iz 2021. godine kao idealan balans uz ovo jelo.

2. GIRELLA

Tjestenina, bundeva i kesten, čvarak od francuske patke, espuma od sira Veli Jože

Vino: Vrhunsko vino Graševina, 2021., Vina Erdut

Nakon malih zalogaja, gosti su kušali ručno rađenu tjesteninu u dvije boje koja je punjena s čak dva punjenja, a to su bundeva i kesten. Tjestenina je poslužena u espumi od sira Veli Jože i posuta hrskavim čipsom od patke. Radi se o jelu koje je uistinu kompleksno i kod same pripreme pa tako i na nepcu. Uz ovo jelo je posluženo vrhunsko vino, Graševina Vina Erdut berbe 2021. godine. Korisno je reći da bi dobar supstitut bilo i kvalitetno vino iste marke, Graševina Vina Erdut berbe 2022. koje je ove godine dobilo zlato na Mundus Viniju, odnosno srebro na Decanteru i koje je top seller ove vinarije.

3. OX IN THE BOX:

Sporo kuhani goveđi rep, krema od komorača, home made spicy cayenne mayo

Vino: Vrhunsko vino Pinot Grigio Limited Edition, 2021., Vina Erdut

Ox in the box je zapravo jedno od najpoznatijih jela Lipovog hlada i jedno od omiljenih jela njihovih gostiju. Radi se o sporo kuhanom i trganom goveđem repu koji je paniran u obliku kuglice te poslužen na domaćoj kremi od komorača, a na vrhu se nalazi domaća ljutkasta majoneza s kajenskim paprom. Ovo jelo prati vrhunsko vino Pinot Grigio Limited Edition iz 2021. godine kao pravo svježe i lagano vino.

4. IBERICO RIBEYE

Ribeye španjolske iberico svinje, pečena paprika, romesco umak

Vino: Vrhunsko vino, Merlot, 2021., Vina Erdut

Kao glavno jelo je poslužen vrhunski komad mesa, ribeye steak iberico svinje, pečen na kamado roštilju, uz dimljenu i pečenu crvenu papriku i romesco umak te pave od krumpira. Uz ovaj slijed je sljubljeno vrhunsko vino Merlot iz 2021. godine marke Vina Erdut.

5.MAHALABIYA:

pistachio, ružina vodica, fileti naranče

Vino: Traminac mirisavi, ledena berba, 2012., Vina Erdut

Mahalabiya je tradicionalni libanonski desert te su ga u Lipovom hladu pripremili prema tradicionalnoj recepturi uz dodatak ružine vodice i fileta naranče. Ovo je jelo koje na prvi pogled ostavlja bez daha i mami na kušanje. Savršen balans ovom jelu je dao traminac, i to ledena berba iz 2012. godine marke Vina Erdut.

Večer je prošla u izvrsnoj atmosferi, opušteno, ali i edukativno uz pokoju riječ chefa kuhinje Ivana Đukića, sommeliera Antonija Ristovića, odnosno sommeliera Hrvoja Pavića i enologa Hrvoja Cesareca iz Erdutskih vinograda.

Osim veličine, Erdutski vinogradi se mogu pohvaliti i svojom pozicijom koja je idealna za uzgoj vinove loze – smješteni su na blagim padinama Daljske planine uz rijeku Dunav koja oplavljuje Erdut i čini ga poluotokom. Dominantna sorta je graševina, a osim graševine su tu i: chardonnay, pinot sivi, traminac i rajnski rizling, odnosno merlot, cabernet sauvignon, frankovka i zweigelt od crnih sorti.

Od sada se vina marke Vina Erdut mogu kušati i u Lipovom hladu, dok je vinarija otvorena za posjete, obilazak i degustaciju te se zaista ima što vidjeti – od prekrasne prirode i impozantnog Dunava do čiste povijesti kroz arhitekturu, okoliš i vinski podrum.

Lipov hlad i Vina Erdut za aktualnosti i nadolazeće evente možete zapratiti na društvenim mrežama.

New Report

Close