Zaštitite svoje vrtne biljke od zime i snijega, brzo i bez većih troškova

Autor: Poslovni.hr , 27. veljača 2023. u 07:30
Foto: Unsplash

Dok su vani niske temperature i tlo je prekriveno snijegom i mrazom, postoje neke stvari koje bi vrtlari trebali učiniti da zaštite osjetljive biljke u vrtu.

Temperature su pale u posljednjih tjedan dana ostavljajući i nas i naše biljke da drhtimo. Ali što možete učiniti da zaštitite svoj vrt ili je već prekasno? Nikada nije prekasno – ključno je djelovati brzo i identificirati one biljke koje su osjetljive na temperature ispod ništice i na snježne pokrivače.

Postoji nekoliko doista jednostavnih savjeta koje vrtlari mogu slijediti i odmah primijeniti, poput omotavanja s folijom s mjehurićima, premještanja biljaka u garažu ili šupu i malčiranja.

Samo zapamtite da su biljke napravljene od jakih materijala. Izdržljive biljke možda neće izgledati najbolje, ali će preživjeti i oporaviti se u proljeće, piše Express.

Kako zaštititi biljke po ovom hladnom vremenu

Zamotavanje u foliju s mjehurićima

Nježno prekrivanje osjetljivih biljaka folijom s mjehurićima može izolirati biljku i zaštititi je od oštrijeg vremena.

Foto: Pixabay

Pokrivanje vrha tla omotom također je dobra ideja jer će ga zaštititi od čestih razdoblja smrzavanja i odmrzavanja.

Unesite ih unutra

Kad se predviđa poledica ili mraz, unesite nježne biljke. Najbolje je negdje gdje nema grijanja. Biljke će mrziti kada ih unosite u dom, jer će biti prevruće, ali razmislite o tome da oslobodite prostor u šupi ili garaži za njih.

Tegle i posude za cvijeće

Nježnim biljkama pokušajte ponuditi dodatnu zaštitu od hladnog vremena tako da preko njih postavite okrenutu kantu ili teglicu za cvijeće.

Foto: Pixabay

Reciklirane plastične boce

Pojedinačne biljke mogu se zaštititi i kućnim “rješenjima” napravljenim od plastičnih boca za piće. Jednostavno odrežite gornji i donji dio prije nego što ga stavite oko biljke. To bi trebalo zaštititi osjetljivo lišće na mladim biljkama od niskih temperatura.

Trebali biste ukloniti ovu zaštitu svako jutro kako biste osigurali da se zrak unutra ne pregrije i ošteti biljku.

Malčiranje

Malč se može napraviti od organske tvari kao što je raspadajuće lišće, kora, slama ili kompost.

Foto: Pixabay

Postavljanje oko korijena biljaka pomoći će im u izolaciji i zaštiti od hladnoće, međutim, obično djeluje samo na otpornijim biljkama.

Izbjegavajte travnjak

Pokušajte izbjeći hodanje preko travnjaka tijekom ledenog ili snježnog vremena. Trava postaje lomljivija tijekom hladnog vremena.

Nemojte paničariti

Čak i ako vaše biljke pokazuju znakove oštećenja, nemojte paničariti. Pričekajte da vrijeme zatopli i da počnu izbijati novi izdanci prije nego počnete rezati.

Foto: Pixabay

Odrežite oštećene dijelove kada vidite novi rast.

Uživajte u ljepoti zime

Foto: Pixabay

Potražite biljke i glavice sjemena koje izgledaju nevjerojatno prekrivene mrazom, gotovo poput umjetničkih djela. Izađite van i uživajte u vrtu zimi.

Komentirajte prvi

New Report

Close