Uz ove trikove lako uklonite mrlje od krvi s odjeće

Autor: Poslovni.hr , 22. siječanj 2023. u 09:32
Foto: Pixabay

Ključ je u brzom djelovanju kako bi se krv uklonila prije nego dublje uđe u tkaninu.

Mrlje od krvi na odjeći može biti teško ukloniti – pogotovo ako su imale vremena da se upiju u tkaninu. Srećom, postoji nekoliko tehnika kojima ih se možete pokušati riješiti, piše Lifehacker.

Kako ukloniti mrlje od krvi

Iako postoji više načina za uklanjanje mrlja od krvi s odjeće, svaka metoda ima jednu zajedničku stvar: poduzimanje tih radnji što je brže moguće. Što više vremena krv ima da se stvrdne i uđe u tkaninu, mrlju će biti teže ukloniti.

Sapun i hladna voda

Ako možete odmah raditi na mrlji od krvi, malo sapuna i hladne vode mogli bi poslužiti. Držite mrlju ispod slavine dok teče hladna voda, zatim je preokrenite i pustite hladnu vodu kroz drugu stranu mrlje.

Zatim utrljajte kruti sapun ili nekoliko kapi tekućeg sapuna za ruke ili sredstva za pranje posuđa na mrlju. Zatim trljajte tkaninu kako biste uklonili što je više moguće te potom isperite obje strane mrlje hladnom vodom. Po potrebi ponovite postupak. Kada mrlja nestane, stavite predmet u prljavo rublje kao i obično.

Ostale metode

Ako sapun i voda ne obave posao, postoji nekoliko drugih tehnika koje možete isprobati. Bez obzira na to koju odabrali, počnite provlačenjem hladne vode kroz obje strane mrlje od krvi. Zatim pokušajte s jednim od ovih metoda

Vodikov peroksid: Peroksid može izbijeliti neke tkanine, pa prvo napravite mali test na unutarnjoj strani odjeće. Ako sve izgleda u redu, izlijte malo peroksida na bijelu ili svijetlu krpu, a zatim ga tapkajte po mrlji od krvi dok je ne uklonite. Isperite hladnom vodom, zatim operite u perilici rublja kao i obično.

Alkoholni ocat: Ulijte malu količinu alkoholnog octa na mrlju od krvi i ostavite 10 minuta. Zatim obrišite mrlju papirnatim ručnikom. Isperite područje hladnom vodom, ponovite ako je potrebno, zatim operite u perilici rublja kao i obično.

Kukuruzni škrob: Napravite pastu od kukuruznog škroba i hladne vode, zatim nanesite debeli sloj na mrlju od krvi. Ostavite odjevni predmet da se osuši—idealno na suncu. Kad se osuši, očetkajte kukuruzni škrob, isperite hladnom vodom, ponovite ako je potrebno, a zatim operite kao i obično.

Provjerite mrlju nakon pranja odjevnog predmeta, ali prije nego što ga pustite da se osuši. Ako mrlja ostane, isprobajte neku od gore navedenih tehnika prije nego što ga staviti na sušenje. Stavljanjem u sušilicu mrlja će se učvrstiti i još ju je teže ukloniti.

Komentirajte prvi

New Report

Close