Uz ova tri trika riješite se bakterija s četkice za zube

Autor: Poslovni.hr , 25. siječanj 2023. u 09:18
Foto: Pixabay

Osim brige o higijenskim postupcima koji utječu na naše zube i jezik, trebali bismo se također sjetiti dezinficirati alat koji za njih koristimo

Četkica za zube temeljni je alat za brigu o našoj oralnoj higijeni. No, upravo zato što su u dodiru s jezikom, slinom i nepcem pune se klicama i bakterijama koje nam se vraćaju u usta svaki put kad peremo zube. Dakle, osim brige o higijenskim postupcima koji utječu na naše zube i jezik, trebali bismo se također sjetiti dezinficirati alat koji za njih koristimo, piše Novi list.

Pitate se kako eliminirati bakterije s četkice za zube? Kao što možete zamisliti, ispiranje pod tekućom vodom nije dovoljno da jamči eliminaciju svih prisutnih patogena. Predlažemo tri metode za sterilizaciju četkice za zube i zaštitu usta od napada bakterija.

1. Kipuća voda

Visoke temperature jamče “smrt” većine bakterija prisutnih na površinama – zato je prokuhavanje i danas jedna od najučinkovitijih metoda sterilizacije predmeta. Kako biste uklonili bakterije s vaše četkice za zube, prokuhajte malo vode na štednjaku, a zatim je ulijte u šalicu.

Sada umetnite glavu četkice za zube (već dobro ispranu pod tekućom vodom) u šalicu i ostavite da odstoji pet minuta. Tako će vaša četkica za zube biti sterilizirana i moći ćete je ponovno koristiti.

2. Tablete za čišćenje zubne proteze

Oni koji nose zubne proteze ili mobilne ortodontske aparate već ih poznaju: postoje šumeće tablete dizajnirane posebno za čišćenje i uklanjanje bakterija iz ovih aparata koji provode mnogo sati u ustima.

Ove tablete, lako dostupne u ljekarnama, možete koristiti i za sterilizaciju četkice za zube. Uzmite zdjelu u koju može stati vodoravno položena četkica za zube i u nju ulijte tri prsta vruće vode, pa dodajte dvije tablete za čišćenje proteze. Tijekom pjenjenja tableta, umetnite četkicu za zube i ostavite je u ovoj otopini za čišćenje nekoliko sati.

3. Vodica za ispiranje usta

Konačno, vodicom za ispiranje usta možete na jednostavan način ukloniti bakterije s četkice za zube. Uzmite čašu ili šalicu i napunite je do pola vodom za ispiranje usta koju obično koristite za oralnu higijenu.

Zatim u to uronite glavu četkice za zube, malo promiješajte i ostavite da djeluje sat vremena. Nakon tog vremena isperite četkicu za zube i vratite je na mjesto gdje je obično držite, spremnu za korištenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close