Uz mini vlakove radi klizalište, tegljači dovoze i cjepiva

Autor: Lucija Špiljak , 09. prosinac 2021. u 22:01
Foto: SLAVKO MIDžOR/PIXSELL

Jedinstvena maketa željeznice Backo Mini Express s elementima kojih na Adventu u Zagrebu 2021. nema.

Peta najveća maketa željeznice u Europi – Muzej vlakića Backo Mini Express iz Gundulićeve 4 u Zagrebu – i ovog je adventa zablistao u punom sjaju, predstavivši svoju tzv. Božićnu bajku.

U samo nekoliko godina postali su jedan od najprepoznatljivijih turističkih sadržaja u gradu koji obožavaju i Zagrepčani i turisti iz Hrvatske i cijelog svijeta koji rado zavire na maketu, ne bi li vidjeti kamo to Backovi vlakovi cirkuliraju.

Kreatori makete odlučili su ispričati priče građana pa tako svaka scena prikazuje njihovu svakodnevicu. Premda se ovogodišnje izdanje Adventa u Zagrebu održava u nešto skromnijem izdanju, Muzejem vlakića do 7. siječnja vozit će dosad najveća kompozicija vlakova; njih čak 150 na više od 1500 tračnica u 350 četvornih metara muzejskog izlagačkog prostora.

Sve to popraćeno je prigodnim dekoracijama i božićnom glazbom u maketarskom “srcu Zagreba”, uz neke od omiljenih atrakcija koje su, nažalost, u stvarnosti ipak zatvorile svoja vrata.

”Naše klizalište će raditi na Tomislavcu, tako da se možete doći prisjetiti kako je to bilo, s obzirom na to da ono pravo neće raditi ni ove godine. A ove smo adventske sezone na klizalište ‘doveli’ brojne klizače i njihove promatrače.

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Maketa ima i poseban lift koji vozi vlakove s jedne etaže makete na drugu, čime smo povezali dvije razine našeg izlagačkog prostora bez problema u prometu.

Bit će i snijega i snježnog ugođaja, a održat ćemo i FIS utrku koju vozi i naša Janica Kostelić”, pojasnio je Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik projekta Backo Mini Expressa.

Što vjerniji prikazi
Ovog Adventa maketom uz vlakove kreću i brojni mini automobili koje pokreće indukcijska struja, autobusi, kamioni, ali i pješaci. Takvu ponudu imaju samo još dvije makete u Europi.

Usto se na zagrebačkoj maketi mogu kupiti i pokloni za Božić – vlakovi, kompozicije vlakova, makete, ali i suveniri Muzeja. Najmlađi posjetitelji mogu samostalno voziti vlakove i njima upravljati na tri posebno postavljene sadržajne cjeline.

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

U njihovu bi se Muzeju inače među posjetiteljima našli i učenici osnovnih škola, uglavnom izvan Zagreba. Danas Backov tim čini četvero zaposlenika, povremenih i stalnih, uglavnom je riječ o mehaničarima i elektroničarima, a rado uzimaju i praktikante iz gimnazija.

Urbić Backo kaže da nisu zaboravili ni na aktualnu pandemiju koja je također dobila svoj prostor na maketi. “Imamo i tegljače koji voze cjepiva, ali i covid bolnicu te koncert gdje svi koji slušaju glazbu drže epidemiološku distancu.

Direktor Muzeja Vlakića Antun Urbić Backo ističe da ih je ove godine obišlo 4600 ljudi/S. Midžor/PIXSELL

Tu je i helikopter koji prevozi najteže oboljele pacijente od korone, a kako bismo aktualni trenutak u državi i svijetu što vjernije prikazali i na našoj maketi”, opisao je idejni začetnik.

Jedna misao uvijek važna
Muzej Backo Mini Express otvoren je svakim danom od 12 do 20 sati, no prilagođavaju se i individualnim upitima za posjet, napose u vrijeme Adventa kad su već petu godinu jedna od najatraktivnijih destinacija u Zagrebu.

”Brojka posjetitelja nam stalno raste, iako zbog korone osjetimo da su prestali u tolikom velikom broju dolaziti strani gosti, posebice iz daleke Azije ili Južne Amerike”, kaže Urbić Backo.

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Prije dvije godine bilježili su 16.000 posjetitelja, lani 5500 zbog pandemije, a u ovoj ih je godini posjetilo 4600 ljudi. Nažalost, izazov nije bila samo pandemija. Naime, Backo Mini Express dosta je stradao u velikoj poplavi zbog jake kiše u Zagrebu u srpnju prošle godine.

Tada je u njihov prostor ušlo oko 30.000 litara vode pa je sanacija trajala neko vrijeme toga ljeta. Stradala je elektronika, s tim i makete, namještaj, pribor, ručni i radionički električni alat te kompletna zaliha drvne glađe.

Međutim, iz toga su izašli još jači i nastavljaju dalje stvarati sadržaj za posjetitelje, od novih do onih koji im se uvijek vrate.

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

”Bilo što da kreiramo, jednu misao imamo – naše posjetitelje, male i velike ljubitelje vlakova, žene i muškarce, profesore i srednjoškolce, bakice s unucima, zaljubljene parove… Šarolika je lepeza svih onih koji imaju zajednički nazivnik, a to je da su naši posjetitelji i da vole dolaziti k nama u Muzej.

Oni su nam uvijek inspiracija i motivacija, izvorište komentara, odličnih ideja, pa neka i kritika, ali uvijek savjeta koje volim poslušati. Pet godina rastemo i razvijamo se upravo radi naših posjetitelja, uvijek rađamo nove ideje, projekte i prije svega prikaze na mapi radi posjetitelja i uz posjetitelje. Radujem se da imamo puno toga još za realizirati i da nastavljamo tako i dalje”, zaključuje Antun Urbić Backo.

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Komentirajte prvi

New Report

Close