Uvedite u jelovnik namirnice koje vam mogu povećati osjećaj sreće

Autor: Poslovni.hr , 26. lipanj 2023. u 09:51
Foto: Unsplash

Nije bitno radi li se o čokoladi, pizzi ili maminom domaćem ručku – jesti je nešto lijepo i čini da se osjećamo dobro.

Činjenica da hrana ima velik utjecaj na nas i naše živote ne bi trebala biti nova. Nije bitno radi li se o čokoladi, pizzi ili maminom domaćem ručku – jesti je nešto lijepo i čini da se osjećamo dobro.

Ali svakako postoje namirnice koje utječu na naše raspoloženje više nego neke ostale. Evo što biste trebali jesti da biste bili još sretniji, piše Novi list.

Jogurt – neočekivana namirnica koja vas čini sretnima

Kada pišemo o hrani za sreću, ne mislimo na klasičnu hranu uz koju vežemo osjećaj sreće. Dakle, bez pizze i čokolade. Ovdje je zapravo riječ o jogurtu, točnije o nezaslađenom punomasnom prirodnom jogurtu.To je zato što jogurt donosi dobre vrste bakterija u naša tijela. Osim toga, probiotik je i zapravo koristan za zdravlje.

A ako su naša crijeva zadovoljna, i mi smo. Tu se nalazi većina bakterija, virusa i gljivica, takozvanih mikrobioma. Oni pretvaraju većinu onoga što jedemo u glasničke tvari koje se šalju u mozak kao signal.

A ako je riječ o dobroj hrani, poput jogurta, koja omogućuje rast bakterija koje su zdrave i dobre za nas, to su pozitivni signali koji se šalju našem mozgu.

Studija Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Virginiji otkrila je u eksperimentu sa štakorima da Lactobacillus – crijevna bakterija koja se često nalazi u živim kulturama jogurta – čak može ublažiti depresiju kod životinja.

Ali nije samo jogurt ono što nas čini sretnijima. Sljedeće namirnice također mogu pozitivno utjecati na naše raspoloženje:

  • kimchi
  • kiseli kupus
  • kruh od cjelovitog zrna
  • losos
  • borovnice

Komentirajte prvi

New Report

Close