Sve je poskupilo pa i oni: Uštedite na božičnim ukrasima uz ovih deset ideja

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2022. u 10:56
Foto: Pixabay

S ovim jednostavnim trikovima, možete učiniti da se vaše drvce i dom budu posebni za blagdane.

“Ukrašavanje božićnog drvca i kuće može biti zastrašujuća pomisao ako imate na umu mali proračun. Ali s nekim jednostavnim trikovima, možete učiniti da se vaše drvce i dom budu posebni, a da pritom ne morate orobiti banku”, kaže Leah Rogers, iz B&M-a .

Za početak, ključno je da imate na umu da su istaknuti i veliki ukrasi najbolji način dodavanja vizualnog dojma i nije ih potrebno previše da bi vaše drvce izgledalo fantastično. Imajte na umu da ponekad manje može biti više. Prenatrpavanje vašeg drvca može učiniti da izgleda teško, piše Idealhome.

“Postoje brojni načini na koje možete unijeti malo blagdanskog šarma u svoj dom, za početak iskoristite svoje postojeće kućne potrepštine. Primjerice, stavite osušeni ili svježi eukaliptus u vazu ili visoku staklenu bocu i ukrasite ga te neka bzde središnji aranžman za stola za blagovanje”, kažeNadine McCowan Hill. savjetnica za stil u Wayfairu.

Annie Sloan, osnivačica tvrtke Annie Sloan Paints slijedi ovaj savjet. “Svaki komad tkanine i ostatak limenke boje prilika je za ukras. Bilo da udahnete novi život umornim dodacima ili razvijate svoje vještine šivanja uz ručno izrađene salvete i podmetače, božićno vrijeme je savršeno doba godine da pustite svoju kreativnost”, ističe Sloan.

Ručno rađena zvijezda

Rasporedite drvene tiple ili šibice u obliku zvijezde i omotajte krajeve cvjećarskom žicom. Dodajte perle ili umjetne bobice na jednu stranu i objesite ih na prozor kako bi prolaznici uživali ili ih objesite na stubište.

Ukrasite metalne obruče i vijence s elementima iz prirode

Ovo je sjajna ideja za božićni zidni dekor koji se može napraviti u samo nekoliko sati. Primjerice lišće paprati oko drvenih obruča ili vijenaca maštovit je dodatak tradicionalnom vijencu. Nanesite sprejem metalik boju u ružičasto-zlatnim, bijelim ili pak bakrenim tonovima za sedefasti, svjetlucavi završetak.

Napravite unikatanu girlandu sa šalovima

Napravite nešto drugačiju girlandu, tako što ćete spojiti odabrane svilene šalove ili marame. Ili iskopajte ono što imate kod kuće jer se čak i ostaci tkanine mogu povezati kako bi se stvorio sličan učinak.

Preuredite vaše prazne staklenke

Uljepšajte vaše prazne staklenke od džema ili zimnice tako da u njih ubacite pijesak i na to šljokice. Jednostavno ljepilom prođite po djelu stakla pri dnu posude, prekrijte ga ljepilom i umočite ili prosipajte po tome šljokice. Ostavite da se osuši i uklonite traku. Druga opcija je da ih djelomično napunite pijeskom i postavite svijeću na mjesto. Za dodatne detalje, obucite gornji dio špagom i ukrasima.

Napravite jednostavan luster od kuglica

Napravite vlastiti viseći ukras koji će stati iznad blagovaonskog stola ili središnje pozornice u hodniku. Upotrijebite jeftini plastični hula-hula obruč kao bazu, ili ga pošpricajte bojom ili prekrijte trakom ili uzicom kako biste ga sakrili. Zatim jednostavno zavežite božićne kuglice u boji, raspoređene po visinama. Objesite sa stropa uzicom ili flaksom za pecanje.

Ispecite jestive poslastice za stol

Foto: Unsplash

Smanjite troškove ukrašavanja stola pečenjem kolačića kojim ćete dekorirati posuđe i blagdanski stol umjesto da odete u trgovinu po ukrase. Ispecite medenjake ili kolače u obliku srca ili zvjezdica i ukrasite bijelom glazurom, po jedan za svakog gosta. Možete čak i napisati imena gostiju ako imate posebno mirnu ruku.

Ostatak stola ukrasite ostalim jestivim poslasticama. Središnji dio stola obložite zelenilom, nagomilanim hrpama sezonskog voća, poput nara, jabuka i bobičastog voća, koje će izgledati svečano, a također će i mirisati.

Ukrasite grane

Tko kaže da su kuglice samo za božićna drvca? Ove godine pokušajte s umjetničkom instalacijom od grančica kako biste dodali boju i blagdanski ukras običnom zidu u dnevnoj sobi.

Foto: Unsplash

Najbolje funkcionira ako granu s ukrasima postavite iznad komode ili police, a možete je objesiti grančicu na postojeću kuku za slike, koristeći špagu ili prozirni konac.

Potražite lišće za izradu vijenca

Priroda nam pruža niz ukrasa za Božić, i to besplatnih. Navucite svoje čizme i krenite u potragu za božikovinom, češerima, biljem, grančicama i pretvorite ih u botanička remek-djela.

Foto: Unsplash

Primjerice napravite vijenac ukrašen mirisnim biljem, kuglicama i suhim cvijećem, ili pak s mahovinom i češerima. To je definitivno najisplativiji način da stilski uredite ulazna vrata.

Iskoristite limenke

Preradite limenke od hrane i pretvorite ih u svjetlucave svjetiljke. Da biste izradili vlastitu, počnite tako što ćete odlijepiti naljepnice sa svojih limenki i provući ih u perilici posuđa da dobiju sjaj. Zatim ih napunite vodom i stavite u zamrzivač. Nakon što se zamrzne, nacrtajte srce ili zvijezdu na papiru i zalijepite skicu na svaku limenku. Čekićem i čavlom probušite lim po tom uzorku (led će spriječiti udubljenje lima).

Nakon odmrzavanja limenke, operite ih i dodajte ručku pomoću aluminijske žice. Na kraju upalite
neko svijetlo unutra ili stavite svijeće i poredajte dva ili tri u nizu.

Napravite božićno drvce od grančica

Uzmite dvije duge, čvrste grančice i spojite ih pištoljem za vruće ljepilo. Uvrnite žicom za vijenac za podupiranje. Sada izrežite i rasporedite poprečne grančice. Počevši od vrha, odrežite dvije kratke grančice jednake duljine i položite jednu do druge. Ponovite i izrežite još dva, malo duža, razmak za prst ispod prva dva. Nastavite, s grančicama koje postupno postaju sve duže, dok ne dobijete dva trokutasta oblika.

Pričvrstite odrezane grančice na deblo, ohladite, okrenite i ponovite proces, a grančice ukrasite špagom ili žicom za vijenac, a ako želite možete i podnožje vašeg drvca ukrasiti mahovinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close