Uspješan poslovni start državnoga prvaka u kartingu

Autor: Sergej Novosel Vučković , 16. listopad 2020. u 08:00
Baran na stazi Box707 s jednom od jurilica koja potegne do 60 km/h/epodravina.hr

Koprivničanac Ivan Baran otvorio karting stazu na podravskoj Šoderici.

Nakon šest godina koprivnički poduzetnik, nekadašnji višestruki prvak države u kartingu, pobjednik kupa Hrvatske i Slovenije, kartingaš godine, automobilistički prvak Hrvatske u Fabia Cupu, četrvrti u Clio cupu Alpe Adria, svojedobno najperspektivniji sportaš grada Koprivnice, stigao je do cilja.

I uspješno je startao novu poslovnu etapu. Ivan Baran (37) je prošle subote pored jezera Šoderica na području općine Drnje, blizu Koprivnice, otvorio karting stazu Box707, gdje nudi vožnje formulicama koje pobuđuju adrenalin ne samo onima koji sjednu za kokpit i započnu vožnju, već i gledateljima.

Vozi od svoje pete

Kartingom se počeo baviti u petoj godini, u taj “minioktanski cirkus” uveo ga je otac Darko koji je 80-ih vozio utrke i krajem tog desetljeća i sam iznajmljivao kartinge u Koprivnici do početka rata. Baran nas odmah demantira u tvrdnji da ovo nije baš uobičajeni sport u Podravini:

“Karting je u Koprivnici vrlo “stari” sport, Karting klub Koprivnica djeluje od 1964. godine, a svojevremeno je u gradu bila i proizvodnja kartinga (Pepi kart, Josip Dolenec) i moj prvi karting je bio Pepi kart iz Koprivnice. S utrkama sam krenuo 1992. i nije mi godinama to bilo naporno, osim 2002., tad je bilo najzahtjevnije jer sam istovremeno vozio karting i automobile”, govori nam Baran nekoliko dana nakon svečanosti otvaranja staze duge 602 metra, šest metara široka, s, navodi, sedam lijevih i četiri desna zavoja, te kompletno osigurane zaštitnim barijerama.

Jednako zahtjevno, ako ne i više, od vožnje utrka, Baranu je bilo i pripremati projekt staze. Trebalo je otkupiti ili unajmiti zemljište, urediti infrastrukturu, asfaltirati…

“Osim vremenski, ovo je prije svega bio vrlo zahtjevan financijski projekt. Krenuo sam od kupnje zemljišta na kojem je rastao kukuruz, dakle doslovno svaki centimetar prostora je trebalo urediti i pripremiti. Teško je izdvojiti što je predstavljalo najveći izazov, cijeli proces je bio vrlo kompleksan, a veliku većinu posla smo radili sami pa je i svaka stavka bila izazovna”, prisjeća se podravski kartingaš. Lokalne vlasti projekt su pozdravile.

602

metra duljina staze koja se nalazi blizu jezera na području općine Drnje

“Suradnja je dobra, zadovoljan sam i posebno zahvalan načelniku općine Drnje Petru Dombaju na podršci”, kaže Baran.

Ovaj inače diplomirani elektrotehničar, suprug Ivone i otac Nore i Filipa, koji se nakon završenog Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku zaposlio u HEP-u, čiji je bio stipendist, ima i svoju tvrtku, Kart grupu. Na putu ostvarenja svog karting sna morao je, da tako možemo, voziti etape po hrvatskim propisima.

“I meni je, kao i većini onih koji krenu u posao, velik izazov predstavljala birokracija, na izmjenu prostornog plana čekao sam tri godine, cijeli sustav je dosta spor, nameti su visoki, projekti zahtijevaju velika sredstva i onda je svakako dodatni teret plaćanje svakog papira koji vam zatreba”, objašnjava. Pandemija koronavirusa nije ga proljetos, kaže, omela u realizaciji, budući da su u vrijeme lockdowna obavljali većinu radova sami.

Nekadašnji kolege i suparnici s utrka vidjeli su kako je Box707 ispao, štoviše, veli Baran da su oduševljeni.

Turistička atrakcija

Na repertoaru staze je najam kartinga, vozila za iznajmljivanje mogu postići brzinu do 60 km/h, a vožnje su za sve od djece od osam godina nadalje… No, daleko od toga da je to jedina ponuda.

“Uz stazu je ugostiteljski objekt i trgovina karting opremom. Osim iznajmljivanja kartinga i staze možemo organizirati i team buildinge, rođendane i karting škole. Svakako planiramo nekoliko puta godišnje organizirati natjecanja u raznim disciplinama (karting, skuteri, super moto, tomosi, automodelari, ocjenski reli…)”, otkriva nam Baran.

Iako, prema njegovim informacijama, u Hrvatskoj postoje staze na otvorenom u Belici u Međimurju, Virovitici, Novom Marofu, Puli, Poreču, Šmriki u Primorsko-goranskoj županiji te u Vrsima kod Zadra, te one u zatvorenom prostoru u Arena Centru u Zagrebu, Osijeku i Splitu, ovaj drnjanski karting ima dobre uvjete postati i turistička atrakcija, za druženja, privatna ili poslovna, za domaće i strane posjetitelje.

“Apsolutno. Jezero Šoderica je vrlo popularno u ovim našim krajevima, a s obzirom na ulaganja ima i tendenciju razvoja u vrlo atraktivno turističko mjesto. Staza se nalazi na vrlo atraktivnoj lokaciji neposredno prije samog jezera, a velika joj je prednost i blizina granice s Mađarskom”, kaže uspješni vozač-poduzetnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close