Automoto svijet
tko bi rekao

U ovoj zemlji je daleko najskuplje posjedovati automobil

Kako bi dobili što realnije podatke, autori studije su u obzir uzeli, osim cijene automobila, i troškove osiguranja, p…
Poslovni.hr
17. kolovoz 2021. u 09:27
Foto: pixabay

Posjedovanje auta obaveza je koja donosi brojne troškove, a u određenim situacijama troškovi rastu u nebo i time u pitanje dovode isplativost posjedovanja. Kalkulacija je jasna, a ona, uz trošak kupovine automobila, uključuje troškove servisa, registracije, nabavke guma i sl. Prema najnovijoj studiji, koju je proveo scrapcomparison, ispada da su razlike ogromne između pojedinih zemalja.

Već je u prvih deset mjesta razlika ogromna, ali pravi šok slijedi na začelju. Apsolutno najskuplja zemlja za posjedovanje automobila je Turska u kojoj na troškove vlasništva automobila otpada 652.3% godišnjeg prihoda, odnosno 13 puta više no u Australiji. Potpuno neočekivano za zemlju u kojoj tvornice imaju Fiat, Renault, Toyota i dr. Recimo i kako Turska ima 82 milijuna stanovnika i oko 21 milijun vozila, prenosi Index.

Druga najskuplja zemlja za posjedovanje automobila je Argentina (515.8%), a u top 5 začelja ulaze još Kolumbija (508.9%), Urugvaj (443.7%) i Brazil (441.9%). Na 6. mjestu odozada je Ukrajina (413.8%), sedma je Gvatemala (355.9%), a osma Rusija (290%). U top 10 na dnu ulaze još Meksiko (285.2%) i Kostarika (269.83%).

Kako bi dobili što realnije podatke, autori studije su u obzir uzeli, osim cijene automobila, i troškove osiguranja, popravaka i goriva. A onda su taj trošak doveli u direktnu vezu s prosječnom godišnjim primanjima.

Ono što svakako valja imati na umu je da se studija zasniva na rezultatima za svega 40 od ukupno 195 zemalja svijeta, kao i da je procjena rađena za dva modela, novi VW Golf i Toyotu Corollu.

New Report

Close