Tvrtka kći EPH na korak do preuzimanja portala Net.hr

Autor: Saša Paparella , 29. siječanj 2014. u 09:33
Zgrada EPH u Koranskoj/S. Midžor/PIXSELL

Europa digital, čiji je vlasnik EPH u postupku predstečajne nagodbe zbog pola milijarde kuna duga, od holding kompanije Proficio kupuje popularni portal net.hr.

Jedna od vodećih hrvatskih web portala, Net.hr, vrlo vjerojatno će uskoro ući u portfelj Europa Digitala, tvrtke iz grupacije EPH.

Kako doznajemo iz izvora bliskog EPH, ugovor o prodaji tvrtke Adriatica medija, nakladnika Net.hr-a, samo što nije potpisan. Iako se u zadnje vrijeme spekuliralo da je Europa digital zainteresirana samo za preuzimanje prodaje oglasnog prostora Adriatic medija, čini se da EPH u potpunosti preuzima Net.hr, pa se može očekivati i selidba te redakcije iz centra Zagreba u zgradu EPH na Trnju. Zasad nije poznato po kojoj će cijeni Proficio, domaća holding kompanija diverzificiranog portfelja (nekretnine, alternativna energija) i sljednik nekadašnjeg fonda Expandia. prodati čitani portal i time potpuno izaći iz medijskog biznisa.Adriatic media već zadnjih nekoliko godina posluje s gubitkom, koji je u zadne četiri godine ukupno premašio 16 milijuna kuna, a od toga samo lani 5,5 milijuna kuna.

Oslonac na veliku medijsku kuću trebao bi pomoći da net.hr, koji je po čitanosti već godinama u samom vrhu, postane i financijski uspješniji. Međutim, i tvrtka Europa digital od samog svog osnutka 2009. bilježi gubitke, koji su zadnjih godina doduše svedeni na prihvatljivu mjeru.    Ta akvizicija otvara, međutim, neka dodatna pitanja – kako Europa digital, digitalna sekcija Europapress holdinga, a koji je od proljeća 2013. u postupku predstečajne nagodbe zbog 525 milijuna kuna duga, u takvoj situaciji može kupovati druge medije?   Odgovor na to pitanje pokušali smo dobiti na nekoliko relevantnih adresa. Nikakvo objašnjenje nije stiglo iz Fine, iz Europa digitala, niti od  Davorke Huljev, povjerenika predstečajne nagodbe EPH.  Odgovor je stigao samo za Trgovačkog suda u Zagrebu, gdje nam je rečeno da "obavijest o bilo kojem konkretnom postupku predstečajne nagodbe može dobiti samo stranka, odnosno osoba sa određenim pravnim interesom".

Komentari (3)
Pogledajte sve

toliko dužni a dozvoljava im se da nekaj kupuju, hajdmo hrvatska to je posao

Mislim da je ovo nedopuštena koncentracija. EPH će tako posjedovati izuzetno veliki postotak medijskog prostora.

Sve se može ako si režimsko glasilo a Jutarnji to ni.ne skriva…

New Report

Close