Vikend menu
PROMO

Torta s jagodama, kremom od vanilije i šlagom

Za uživanje u lijepim stvarima ne trebaju nam posebni argumenti, a ako baš hoćete – prve domaće jagode na tržnicama odličan su argument za napraviti tortu s jagodama, kremom od vanilije i šlagom. Jednostavna je za pripremu i traži svega nekoliko sastojaka.

Promo
30. svibanj 2021. u 07:12
Foto: Promo

Pećnicu zagrijte na 180°C. Mali kalup za tortu (Ø20 cm) obložite papirom za pečenje.
U posudu stavite bjelanjke i prstohvat soli pa miješajte mikserom dok se ne zapjene. Dodajte šećer i nastavite miksati dok se bjelanjci ne pretvore u čvrsti snijeg. Zatim ih pokrijte prozirnom folijom i stavite sa strane.
U drugoj posudi pomiješajte mljevene bademe i šećer u prahu pa dodajte jaja. Miješajte 3 – 4 minute mikserom dok se volumen ne udvostruči. Umiješajte brašno, zatim lopaticom umiješajte tučene bjelanjke u nekoliko dodavanja. Nježno ih miješajte slastičarskom lopaticom kako bi sačuvali što više zraka. Na kraju dodajte otopljeni maslac lagano ga dolijevajući po rubu zdjele. I njega umiješajte pa cijelu smjesu izlijte u pripremljeni kalup za torte. Tortu pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35 – 40 minuta dok na površini dobije zlatnu boju. Provjerite čačkalicom i gotov biskvit pustite da se ohladi.
Za kremu pomiješajte mlijeko i Vanilin šećer u posudi debljeg dna. Zagrijavajte sve na umjerenoj vatri do točke vrenja pa maknite sa strane.
U posudici pomiješajte žumanjke, šećer, sol i škrobno brašno. Dodajte i 4 – 5 žlica mlijeka koje se zagrijalo. Ovu smjesu ulijte u zagrijano mlijeko te sve snažno miješajte pjenjačom na laganoj
vatri dok se ne krene zgušnjavati. Pažljivo miješajte kako se krema ne bi previše zagrijala ili nastale grudice. Kada se krema zgusne maknite je s vatre, stavite u drugu posudu te prekrijte prozirnom folijom. Pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Maslac sobne temperature izmiješajte električnim mikserom da postane pjenast. Dodajte ga ohlađenoj kremi i miješajte mikserom na srednjoj brzini da dobijete glatku kremu. Hladan biskvit izrežite na tri jednake kore. Prvu od kora stavite na tanjur za posluživanje. Premažite je s polovicom kreme te po njoj posložite dio narezanih jagoda. Premažite i jagode s malo kreme. Zatim sve prekrijte s drugom biskvitnom korom. Drugu koru premažite preostalom kremom pa opet posložite narezane jagode. Prekrijte sve trećom biskvitnom korom.
Odložite tortu u hladnjak na najmanje pola sata kako bi se krema dobro stisnula. Slatko vrhnje pomiješajte s Vanilin šećera pa sve mikserom izradite u čvrsti šlag. Ohlađenu tortu cijelu premažite šlagom. Na kraju je ukrasite cijelim jagodama ili posložite narezane jagode u nekom zgodnom
uzorku.

Sastojci
Za biskvit:
3 bjelanjka
prstohvat soli
15 g šećera
100 g mljevenih badema
100 g šećera u prahu
3 jaja
30 g Glatkog brašna Podravka
30 g maslaca (otopljenog)

Za kremu:
300 ml punomasnog mlijeka
1 Dolcela Vanilin šećer 10 g
50 g šećera
3 žumanjka
30 g Dolcela Gussnela
prstohvat soli
100 g maslaca

Za slaganje i premazivanje torte:
500 ml vrhnja za šlag (nezaslađenog)
2 Dolcela Vanilin šećera (2×10 g)
300 g jagoda

Posluživanje: Do posluživanja tortu čuvajte u hladnjaku
Savjet: Nekoliko lijepih jagoda sačuvajte za dekoraciju

Recept je preuzet s www.coolinarika.com
Više recepata potražite OVDJE

New Report

Close