Svima dostupna, a rijetko je koristimo: Ova začinska biljka čini čuda za naš organizam

Autor: Poslovni.hr , 27. lipanj 2023. u 10:37
Foto: Pixabay

Sadrži poprilične količine željeza, magnezija i kalcija te je vrlo bogata flavonoidima snažnim antioksidantima koji imaju antivirusna i antiupalna svojstva.

Svima nam je poznata ona izreka “U svakoj juhi kopar “. Na osnovu toga može se zaključiti da je ova biljka začin koji se može miješati u većinu jela, a njenu aromu najbolje poznajemo iz kiselih krastavaca gdje je obavezna. Ali, jeste li ste znali koliko je ova začinska biljka zaista zdrava?

Kopar je začin iz porodice biljaka u koje spadaju lovorov list, peršin i kumin. Podrijetlo vuče s Mediterana, a s vremenom je popularnost njene arome poprimila planetarne razmjere. Kopar sadrži poprilične količine željeza, magnezija i kalcija te je vrlo bogata flavonoidima snažnim antioksidantima koji imaju antivirusna i antiupalna svojstva, piše B92.

Gotovo svi dijelovi kopra u ljekoviti, može se sušiti ili koristiti u svježem obliku. Sjemenke kopra su vrlo bogate flavonoidima, sadrže popriličnu količinu kalcija i njihovom redovnom upotrebom možete ojačati strukturu kostiju i preventivno djelovati na nastanak osteoporoze.

Zbog svojih antibakterijskih svojstava sjemenke ove biljke sprečavaju rast i razvoj bakterija u organizmu, a njima možete i riješiti problem lošeg zadaha za koji su glavni krivci upravo bakterije.

Vrlo su djelotvorna pomoć u borbi protiv respiratornih upala i bolesti kao što su prehlada, gripa, bronhitis. Ako imate problema s respiratornim bolestima pomiješajte sjemenke kopra s medom i uzimajte tri žlice dnevno.

Uz to što obogaćuje okus mnogih jela ulje kopra štiti organizam od infekcije. Kad ga konzumiramo zajedno sa hranom ovo ulje može biti od velike koristi za olakšanje simptoma urinarnog trakta, bubrega, genitalija i probave. Isto tako ovo ulje se može nanositi direktno na kožu jer potpomaže zacjeljivanje rana i kožnih infekcija, a nekada se koristilo i kao vrlo efektno sredstvo protiv uši.

Ako ste dojilja i imate problema s produkcijom mlijeka, eterično ulje mirođije može biti spas, kao što može djelovati kao prirodni lijek protiv poremećaja pažnje kod djece (ADHD) ako se pomiješa u čaj od kamilice. Djeluje vrlo umirujuće, kao blagi sedativ i koristi se protiv anksioznosti, depresije i izljeva bijesa

Komentirajte prvi

New Report

Close