Svakodnevne navike koje su loše za krvni tlak

Autor: Poslovni.hr , 14. svibanj 2022. u 09:04
Foto: Pixabay

Iako je ponekad krvni tlak koji je viši od normalnog posljedica gena, tu su i svakodnevne navike koje zapravo mogu uzrokovati da krvni tlak prijeđe ono što se smatra normalnim.

90/60 do 120/80 – ako je vaš krvni tlak unutar ovog raspona, tada se vaš krvni tlak smatra normalnim i zdravim. Ako pak imate visok krvni tlak, to može značajno povećati rizik od smrtonosnih bolesti srca, srčanog i moždanog udara. Stručnjaci kažu da može ugroziti i neke vaše druge organe, poput bubrega i očiju, piše Healthybilderz.

Iako je ponekad krvni tlak koji je viši od normalnog posljedica gena, tu su i svakodnevne navike koje zapravo mogu uzrokovati da krvni tlak prijeđe ono što se smatra normalnim. U nastavku donosimo neke od svakodnevnih navika koje mogu utjecati na vaš tlak i povećati ga.

Konzumiranje prerađene hrane

Opće je poznato da je prehrana s visokim udjelom natrija loša za cijeli kardiovaskularni sustav i zato mnogi odbacuju sol. No jeste li znali da su neki prehrambeni proizvodi prirodno bogati natrijem, poput onih prerađenih, a dobro bi bilo i da češće kažete ne brzoj hrani.

Uvijek ugodite svojoj želji za slatkim

Malo je ljudi svjesno činjenice da prehrana s visokim udjelom šećera također može uzrokovati visoki krvni tlak. Naime, previše šećera može uzrokovati upalu unutar tijela, a kada se to dogodi, prije ili kasnije može doći do mnogih zdravstvenih problema, a jedan od njih je visoki krvni tlak.

Česta konzumacija alkohola 

Sasvim je normalno da vam se krvni tlak lagano poveća tijekom ili neposredno nakon uzimanja alkohola. U trenutku kada se alkohol eliminira iz vašeg sustava, vaš se krvni tlak vraća na normalu, tako da nema brige. No, s druge strane, sasvim je druga priča ako često konzumirate puno alkohola, a stručnjaci kažu da kronični unos alkohola može dovesti do trajnog povećanja krvnog tlaka.

Neaktivnost

Baš kao i alkohol, tjelesna aktivnost poput vježbanja može uzrokovati trenutačno povišenje krvnog tlaka. No, čim napravite pauzu, možete očekivati ​​da će se vaš krvni tlak postupno vratiti na uobičajeno očitanje. Ako mislite da je izbjegavanje fizičkih aktivnosti dobro jer neće povisiti krvni tlak, razmislite još jednom – sjedilački način života zapravo je jedan od mnogih faktora rizika koji utječu na visoki krvni tlak, što može automatski povećati i vaš rizik od srčana bolest.

Ne možete se dobro naspavati

Stres je nešto što može uzrokovati da vaš krvni tlak dođe do neba, a velik učinak na vas ima i to ako niste spavali 7 do 9 sati noću. Za očuvanje normalnog krvnog tlaka morate nositi s nesanicom. No, kako biste stali na kraj tom nedostatku sna, važno je identificirati koji je uzrok.

Komentirajte prvi

New Report

Close