Stručnjak otkrio što građani mogu napraviti kako bi smanjili račune za struju

Autor: Poslovni.hr , 15. listopad 2021. u 08:53
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Dolaskom zime građani će vjerojatno osjetiti rast cijena na računima, ali stručnjaci ističu da postoji nekoliko načina na koje građani mogu pokušati smanjiti račune.

Cijene prirodnog plina u Europi rastu i sada su sedam puta više nego prošle godine, a ova kriza mogla bi uzrokovati značno povećanje na računima za struju.

Dolaskom zime građani će vjerojatno osjetiti rast cijena na računima, ali stručnjaci ističu da postoji nekoliko načina na koje građani mogu pokušati smanjiti račune.

Jedna od najočitijih stvari koje potrošači mogu učiniti je koristiti manje energije i znati što troši najviše energije, prenosi N1.

“Najjeftinija energija je energija koju ne koristimo. Zagrijavanje prostora i vode zajedno može iznositi oko 50 posto računa kod većine potrošača”, naveo je Eoin Kelly, službenik za energetsku politiku pri Europskoj organizaciji potrošača.

Što potrošači mogu napraviti?

Kelly vodi projekt STEP, koji nudi savjete i jeftina rješenja za ljude koji možda neće biti u mogućnosti platiti svoje račune za struju. On ističe da postoji mnogo jednostavnih načina na koje potrošači mogu smanjiti potrošnju vode i bolje izolirati svoje domove kako bi im računi za struju bili niži.

To pdorazumijeva i da građani ne stavljaju odjeću na radijatore ili namještaj ispred radijatora kako bi se prostori mogli pravno zagrijati. Osim toga, telefone i računala ne treba nepotrebno puniti, prenosi Euronews.

Korištenje tuša s malim protokom također može značajno smanjiti potrošnju vode i smanjiti račune. Nadalje, građani bi trebali zakrpati rupe oko prozora kako toplina ne bi izlazila. Uz to, savjetuje se korištenje LED žarulja koje će također doprinijeti uštedi. Odjeću perite samo kada je to stvarno potrebno i to na temperaturi od 30°C.

Komentari (1)
Pogledajte sve

<span style=”background-color: #ffffff;”>Eoin Kelly, službenik za energetsku politiku pri Europskoj organizaciji potrošača.</span>

Kakav genije, zaključio je da će računi biti manji ako se struja manje troši!!!

Taj specijalac je završio umjetnost i magistrirao na industriji cipela hahahaha.

Predavao je engleski i jogu i preko noći postao službenik za energetiku.

plaća mu sigurno nije mala pa nema briga u životu i onda razmišlja o energetici.

Poslovni. hr ovo je za anale novinarske sramote.

New Report

Close