Stručnjaci otkrili u kojim slučajevima bolje platiti gotovinom nego kreditnom karticom

Autor: Poslovni.hr , 07. veljača 2024. u 09:35
foto: unsplash

Stručnjaci su otkrili u kojim situacijama biste trebali plaćati gotovinom.

Stručnjak je objasnio zašto u ovim situacijama trebate koristite gotovinu.

Danas većinu kupnji možemo obaviti kreditnom karticom ili beskontaktnim plaćanjem pomoću mobilnog telefona. Ipak, financijski stručnjaci savjetuju da uvijek nosite barem nešto gotovine te preporučuju da je koristite za određene kupnje.

Stručnjaci su otkrili u kojim situacijama biste trebali plaćati gotovinom.

1. Sve što možete vratiti

“Ako znate da biste na kraju mogli vratiti nešto što ste kupili, svakako koristite gotovinu, rekao je Steven Holmes, financijski stručnjak i viši investicijski savjetnik u iCash-u.

Prema Holmesu, mnogi ljudi odustaju od isprobavanja stvari u trgovini i umjesto toga će radije kupiti dvije ili tri veličine iste košulje ili hlača, isprobati ih kod kuće i vratiti odjeću koja im ne odgovara. No vjerojatno ćete morati pričekati povrat svog novca ako ste platili kreditnom karticom. Većina trgovina će vam automatski vratiti novac prema izvornom obliku plaćanja koji ste koristili za kupnju.

“Novac bi bio vraćen na vašu kreditnu karticu ako ste je koristili, ali povrat često nećete dobiti nekoliko dana. Ali, ako ste platili gotovinom, trgovina će vam nadoknaditi isti iznos. Gotovinska plaćanja vraćaju se odmah nakon što se proizvodi vrate”, objašnjava Holmes.

2. Kupnje tijekom putovanja

Kada ste na odmoru i želite se počastiti, korištenje gotovine može vam pomoći da izbjegnete neke ozbiljne troškove. Financijski savjetnik Carter Seuthe kaže da je pametnije plaćati gotovinom kada putujete jer bi vam plaćanje karticama moglo donijeti dodatne naknade.

“Ako se nalazite u drugoj zemlji, korištenjem kreditne kartice moglo bi vam se naplatiti pozamašna naknada za inozemne transakcije”, upozorava. Korištenjem gotovine također možete spriječiti slučajno prekomjerno trošenje tijekom putovanja.

3. Male svakodnevne potrošnje

Ovaj oblik plaćanja biste trebali koristiti za mnoge svakodnevne transakcije, smatra Michael Collins, profesor financija na jednom američkom sveučilištu.

“Male kupnje, poput namirnica, trebale bi se obavljati gotovinom jer je iznos minimalan, a korištenje gotovine odvraća ljude od impulzivne kupnje”, objasnio je Collins.

Korištenje gotovine može vam pomoći da učinkovitije proračunate svoju svakodnevnu potrošnju i spriječiti vas da pretjerate. “Također je važno koristiti gotovinu za male kupnje kako biste izbjegli naknade za prekoračenje povezane s debitnim i kreditnim karticama”, dodaje Collins.

4. Online kupnja second hand odjeće

Društvena mreža Facebook može biti izvrstan način za uštedu na skupim proizvodima jer ondje mogu od nekoga kupiti rabljene stvari. No financijski stručnjak Jake Hill upozorava da se za te transakcije ne koriste bilo kakve metode plaćanja.

“Za kupnje na Facebooku najbolje je uvijek koristiti gotovinu. Pružanje osjetljivih informacija ljudima koje ne poznajete nikada nije dobra ideja”, rekao je Hill.

5. Plaćanje goriva

Sljedeći put kad plaćate gorivo, posegnite za gotovinom umjesto kartice, savjetuje Bill Ryze, certificirani financijski konzultant. “Možda ste primijetili da većina benzinskih postaja nudi popust za gotovinsko plaćanje”, poručio je Ryze.

Financijski savjetnik Williams Bevins tvrdi da plaćanjem goriva gotovinom možete spriječiti da vas prevare.

“Kriminalci su koristili pumpe benzinskih crpki opremajući ih uređajima koji se mogu koristiti za krađu podataka o vašoj kreditnoj kartici, a da vi to uopće ne znate”, upozorava Bevins, piše Bestlifeonline, a prenosi Net.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close