Šest grešaka koje skoro svi rade kada kuhaju rižu

Autor: Poslovni.hr , 22. studeni 2021. u 17:40
FOTO: Pixabay

Iako se čini lako, kuhanje riže ima neka svoja pravila koja treba poštovati.

Riža je mnogima jedna od omiljenih namirnica, ali nije tako jednostavno pravilno je pripremiti. Ovo je 6 najčešćih grešaka koje mnogi rade kada kuhaju rižu.

Koristite krivi lonac

Kada kuhate rižu najbolje je koristiti lonac s debelim dnom. Naime, debelo dno osigurava puno bolju distribuciju topline, a zato jer je tako debelo i bolje zadržava toplinu. U loncima s tankim dnom toplina je koncentrirana iznad plamena, a strane lonca se ne zagrijavaju i tako kuhanje riže postaje nepotrebno komplicirano.

Koristite krivu količinu vode

Ako koristite previše vode riža će biti pregnjecava, a ako koristite premalo dio riže neće se skuhati kako treba. Ako kuhate, recimo, 170 grama riže, treba vam točno 240 mililitara vode. Ako kuhate smeđu rižu, onda na istu količinu riže ide 300 mililitara vode.

Ne ispirete rižu prije kuhanja

Neisprana riža može uzrokovati jako pijenjenje vode u kojoj se kuha. To lako može pokipiti po štednjaku, što kasnije morate čistiti. Osim toga, ako ne ispirete rižu to može uzrokovati grudice, a razlog je škrob koji se taloži na površini riže. Ispiranjem to možete spriječiti.

Ne ostavljate rižu da se napari

Kada ugasite vatru, rižu treba ostaviti poklopljenju u loncu nekoliko minuta kako bi se naparila. Nakon toga vilicom razdvojite rižu, tako će biti hrskava, a ne gnjecava.

Miješate rižu

Ne dirajte rižu dok se kuha. Pustite ju na miru. Ako je miješate dok se kuha aktivirat ćete škrob što uzrokuje gnjecavost. Jedina iznimka je rižoto, tada riža mora biti mekana i kremasta i treba je miješati dok se kuha.

Ne dodajete sol

Riža je u ovom slučaju slična tjestenini, treba dodati sol kada ju kuhate kako riža ne bi bila bljutava, piše Home tricks, a prenosi N1.

Komentirajte prvi

New Report

Close