Sedam savjeta uz koje ćete održati dom hladnim po vrućem vremenu

Autor: Poslovni.hr , 22. lipanj 2023. u 09:25
Foto: Pixabay

Stručnjaci za nekretnine podijelili su najbolje načine za održavanje prostora hladnim.

Uz visoke temperature ovog tjedna, rashladiti dom može biti teško. Međutim, stručnjaci za nekretnine podijelili su najbolje načine za održavanje prostora hladnim, piše Express.

“Specijalizirani smo za pomoć klijentima pri kupnji domova u toplijim klimama, koji često imaju klima uređaj – ali ne uvijek. Tijekom godina čuli smo svakakve savjete i trikove za održavanje domova hladnim na visokim temperaturama, pa smo sastavili popis naših omiljenih”, kaže Chris Nye, stručnjak za nekretnine u inozemstvu u tvrtki Your Overseas Home.

1. Držite prozore i zavjese zatvorene

Iako se ovo može činiti kontraintuitivnim, ako je zrak vani topliji od zraka unutra, držanje zatvorenih prozora može pomoći u zadržavanju toplog zraka.

“Veliki dio sunčeve svjetlosti koja ulazi u vaš dom kroz prozore pretvara se u toplinu, stoga je dobra ideja držati zavjese i rolete zatvorene, barem tijekom najtoplijeg doba dana. Možete se odlučiti za zavjese za zamračivanje kako biste zakrili prozore i potpuno blokirali sunčevu svjetlost”, objašnjava Nye.

2. Upravljajte vlagom

Iako odvlaživači zraka neće nužno smanjiti sobnu temperaturu, oni mogu pomoći u kontroli ljepljivog, gustog zraka koji vruće dane čini još neugodnijima.

“Vlažnost smanjuje brzinu kojom naš znoj isparava, zbog čega se osjećamo puno toplije i znojnije, tako da ulaganje u odvlaživač može učiniti vaš dom malo udobnijim tijekom najtoplijih i najvlažnijih dana”, kaže Nye.

3. Noću koristite velike kućanske aparate

Veliki uređaji mogu ispuštati značajnu količinu topline, pa bi Britanci trebali pokušati koristiti predmete poput pećnice, perilice posuđa i perilice rublja tijekom hladnijih dana.

Ako nema hladnijih dana, opcija je i noć, čime ćete također uštedjeti na računima za struju.

4. Držite zatvorena vrata neiskorištenih prostorija

“Ako većinu vremena provodite u jednoj prostoriji, razmislite o zatvaranju vrata soba koje ne koristite tako često – poput spavaćih soba i kupaonica. Zatvaranje dijelova kuće može pomoći da se hladniji zrak koncentrira u jednom prostoru, a to znači da će se soba koju najviše koristite brže ohladiti – i ostati hladna”, ističe Nye.

5. Razmislite o postavljanju ventilatora

Ventilatori samo održavaju kretanje zraka, umjesto da zapravo hlade sam zrak, pa se pobrinite da budu postavljeni na najbolja moguća mjesta.

To uključuje noću pored otvorenih prozora ili u hodnicima kako bi uvlačili hladniji zrak u toplija područja, kaže stručnjak.

6. Izvadite uređaje iz utičnica

“Uključena elektronika stvara toplinu čak i kada je isključena ili se ne koristi, što već vrući dom može učiniti još toplijim. Isključite stvari poput tostera, kuhala za vodu, TV-a i punjača uređaja kada ih ne koristite”, savjetuje Nye.

7. Odlučite se za pamučne posteljine

Spavanje u ljetnim mjesecima može biti prava noćna mora, pogotovo ako imaite osjećaj da imate poplun.

“Odlučiti se za pamučne posteljine mudar je izbor u ovo doba godine jer lakše diše i ostaje hladnije”, smatra stručnjak za nekretnine.

Ako jako teško spavate noću, stavite ih u hladnjak na sat-dva prije spavanja kako bi se lijepo ohladile.

Komentirajte prvi

New Report

Close