Sadržaj koji stvarajte s namjerom da informirate kupce koji ostaju lojalni

Autor: Marta Duić , 20. prosinac 2015. u 22:01
Fotolia

Usavršite svoje pisanje jer ćete time automatski stvarati i zanimljiviji i privlačniji sadržaj.

Content marketing u današnje vrijeme predstavlja marketinški sadržaj koji ciljna publika želi vidjeti, traži i dijeli s drugima. U content marketingu treba se držati osnovnih smjernica, točnije zaboraviti na onu staru da sadržaj proizvodite isključivo s namjerom da ostvarite trenutačnu prodaju već sadržaj stvarajte s namjerom da svoje kupce informirate, naučite ih nečem novom i zabavite ih. Logika koja stoji iza toga jest ta da ukoliko potencijalnom kupcu kontinuirano i konzistentno pružate korisne i zanimljive sadržaje, on će vas u konačnici nagraditi time što će proizvod ili uslugu kupiti i biti joj lojalan. Vi sadržajem kupcima pokazujete sebe i uvjeravate ih da “posluju” s vama.

Iako se content marketing može ostvariti kroz različite formate poput blogova, video materijala, slika, prezentacija, infografika, webinara, no dobro je te formate kombinirati i nikako ne staviti sav fokus na jedan format. Budući da je sveprisutan i da se većina poslovanja danas obavlja na internetu, content marketing jednostavno treba prigrliti jer je on jedan od najboljih i najučinkovitijih načina da povećate šanse da kupac vaš proizvod kupi, ali i jedan od najučinkovitijih načina da se razlikujete od konkurencije. Problemi mogu nastati prilikom razvoja i implementacije content marketinške strategije, naime nije uvijek tako lako znati gdje točno početi, osobito ako niste uložili puno vremena i energije u content marketing ranije.

Ipak, najlakši i najbolji način za saznati kakav sadržaj želi naša ciljana publika jest da to saznate upravo od njih samih i to na najjednostavniji mogući način – tako da ga pitate. Načina je bezbroj, od online anketa pa do komentara kupaca na Facebooku stranicama.

Iako vaš sadržaj može biti koristan i zanimljiv, on prvenstveno mora biti relevantan za vašu ciljnu publiku i mora biti odraz vašeg brenda, točnije vrijednosti iza kojih stoji. Naravno, sadržaj mora pomoći i u ostvarivanju vaših poslovnih ciljeva jer je ipak njegov osnovni cilj što pozitivniji razvoj prodaje. Prilikom kreiranja sadržaja treba imati na umu da je njegova svrha nije ta da ga stvarate samo zato što svakodnevica i napredak tehnologije to nalaže, već zato da svoje kupce detaljnije upoznamo i “zbližimo” s brendom, pružimo im dodanu vrijednost koju očekuju, a pritom i sebi donesem pozitivne poslovne rezultate.

Jedan od osnovnih savjeta jest da usavršite svoje pisanje jer ćete time automatski stvarati i zanimljiviji i kupcima privlačniji sadržaj. Vaše riječi su te koje vas opisuju, govore klijentima tko ste i što želite od njih.

Idući savjet u content marketingu jest da prilikom stvaranja sadržaja pokušate misliti o tome što bi vas kupci mogli pitati i zapravo im time pružite odgovore bez da su uopće i postavili pitanja. Formirajte dosljednu narativnu kampanju kako bi svoju publiku što lakše ˝proveli˝ kroz vaš content marketing na putu prema cilju – prodaji.

Iako je sadržaj i dalje jedan od najvažnijih aspekata online marketinga metode se brzo i konstantno mijenjaju. Digitalna tehnologija se razvija nevjerojatnim tempom i daje trgovcima priliku da pričaju priče kroz korištenje video materijala, infografika i slike. Ako imate na umu činjenicu da 94 posto sadržaja s vizualnim komponentama više pregledava od tekstualnog sadržaja, svakako znate da bi i vi trebali uključiti vizualne elemente u svakom postu na društvenim mrežama ili člancima koje stvarate. Fokus stavite na društvene medije, angažirajte se oko svakog pojedinog kupca i učinkovito širite sadržaj koji je u skladu s vašom ciljanom skupinom na svim platformama i na društvenim profilima.

Svakim danom je sve jasnije da su kupci manje zainteresirani za promotivne sadržaje i više privlači ih kvaliteta sadržaja. Jednostavnije rečeno vaš novi zadatak trebao bi biti ulaganje u vrijedne i ugledne sadržaje umjesto da kupce prisiljavate na kupnju dosadni ustaljenim frazama i metodama.

Najbolji način da to učinite jest da birate relevantne sadržaje na webu i pružate svojim kupcima i sljedbenike informacije koje oni žele i trebaju. Trebate znati selektirati jer je to jedna od stvari koja vas može spasiti jer osim ako uz sebe imate ogromni tim kreatora sadržaja, vrlo je teško proizvesti veliku količinu materijala na dnevnoj bazi. Kako bi se povećala vrijednost sadržaja koje objavljujete, pronađite način da ga prenamijenite za daljnje korištenje. Primjerice možete povući ključne točke iz članka i tweetati ih kasnije tijekom tjedna.

Budući da internet postaje sve zasićeniji, jedini način za manje tvrtke i brendovi da opstanu i izdvoje se iz mnoštva jest ako ciljate na nišu ili visoko specijalizirani segment većeg tržišta. To se može najlakše postići tako da uključujete duge ključne riječi, povezujete se s sektorskim blogerima i učiniti uključivanjem dugi rep ključne riječi, povezuje se s industrijskim blogova, i fokusiranjem na društvene medije kako bi se lakše povezali s ciljnim tržištem.

Također, važno je ne zaboraviti mjerenje povrata vaših ulaganja. Trebali bi se fokusirati na analizu četiri glavne komponente, odnosno sadržaj poruke, format sadržaja, distribucijski kanal i promotivne aktivnosti. Kad dobijete stvaran uvid u to kako vam die u svakom od tih područja, biti ćete u mogućnosti bolje rasporediti proračun i usmjeriti aktivnosti tako da pritom ostvarite maksimalni povrat vašeg ulaganja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close