Rijeke novca lansirale ovaj grad na vrh po rastu cijena nekretnina

Autor: Tomislav Pili , 20. listopad 2022. u 07:01
Foto: Pixabay

Vrijednost stanova i kuća u bogatom zaljevskom emiratu u godinu dana skočile više od 70 posto.

S obzirom na rijeke novca koji se slijevaju u Dubai, tamošnje tržište nekretnina ove godine bilježi najveći skok cijena na svijetu. Kako piše Bloomberg, kada je indijski milijarder Mukesh Ambani u ožujku kupio 80 milijuna dolara vrijedan stan za svog najmlađeg sina, to je tada bila najveća transakcija na tamošnjem nekretninskom tržištu ikada. No, taj je rekord srušen već za malo više od tri mjeseca.

Rekordi brzo padaju

Naime, anonimni kupac platio je 82,4 milijuna dolara za vilu sa osam soba i 18 kupaonica na Palm Jumeirahu, čuvenom umjetnom otoku u obliku palme. No, ovoga je mjeseca objavljeno da je na tom otoku kupljena nekretnina za 163 milijuna dolara, što je novi rekord. Kupac je, naravno, nepoznat. Po mišljenju poznavatelja tamošnjeg tržišta, nezadrživi rast cijena nekretnina u Dubaiju sugerira da će i taj rekord relativno brzo biti srušen. Naime, kupaca prepunih gotovine ne manjka: od Rusa koji u Dubaiju traže zaklon za svoj kapital od zapadnih sankcija zbog napada na Ukrajinu, preko vlasnika uspješnih tehnoloških startupa do investitora iz susjednih zaljevskih država prepunih novca zarađenog na skupoj nafti. Stoga i ne čudi što se 70 posto nekretninskih transakcija obavlja u gotovini.

Prema podacima britanske konzultantske kuće specijalizirane za nekretnine Knight Frank, u posljednjih godinu dana cijene nekretnina u Dubaiju skočile su više od 70 posto, što je najviše među državama za koje Knight Frank prikuplja podatke. Za ilustraciju, u Londonu su cijene porasle 2,5 posto, u Parizu 8,9 posto, a u New Yorku za 7,3 posto, zbog kombinacije rasta kamatnih stopa i ekonomskih problema uzrokovanih energetskom krizom. Drugim riječima, a svega desetak godina tržište nekretnina u Dubaiju prošlo je put od dna do vrha. Podsjetimo, izbijanjem svjetske ekonomske krize 2008./2009. godine tamošnje nekretninsko tržište se urušilo, a cijene nekretnina su se prepolovile. Danas pak Dubai predvodi najveću svjetsku ekspanziju cijena luksuznih nekretnina.

No, ova eksplozija cijena ima i svoju pozadinu. Naime, dio nekretninskih developera i dalje bankama duguje milijarde dolara, a ključni međunarodni financijski regulatori stavili su Ujedinjene Arapske Emirate (čiji su Dubai dio) na sivu listu, dijelom zbog mogućnosti da se na nekretninsko tržište slijeva i ilegalno stečeni novac. Vlada Dubaija tvrdi kako je posljednjih godina učinila značajan napredak u praćenju kapitala koji dolazi u taj emirat, kao i da je implementirala mjere koje bi trebale spriječiti veliku volatilnost u cijenama kojima je tržište svjedočilo prijašnjih godina.

Ipak, podaci iz gruntovnice u Dubaiju još nisu javno dostupni, a vlasti u pravilu ne pružaju podatke o identitetu kupaca pojedinačnih nekretnina. Dio analitičara smatra kako vlasti nisu osobito motivirane da pojačaju nadzor i transparentnost zbog ekonomskih dobrobiti koje donosi novac koji se slijeva na nekretninsko tržište. “Dubai je pogodno mjesto za relativno anonimnu kupnju nekretnine. U svakoj svjetskoj krizi čini se da se novac slijeva tamo, nekad se investitore otvoreno poziva – kao tijekom COVID-a – a nekad ne, kao što je slučaj s ruskom invazijom. U svakom slučaju, nekretninsko tržište ostat će ključni dio ekonomskog plana”, komentirao je za Bloomberg Jodi Vittori, analitičar specijaliziran za tamošnje nekretninsko tržište.

Sklonište milijunaša

Ipak, ovakvi komentari za sada nemaju previše utjecaja na interes ulagača. UAE će ove godine privući najveći dio bogataša u svijetu, pokazuju podaci konzultantske tvrtke Henley & Partners specijalizirane za imigraciju. Naime, ove će se godine broj bogataša u UAE povećati za 4000 milijunaša. Vlada Dubaija strancima nudi 10-godišnju vizu i uvela je reforme kojima je tamošnje društvo postalo nešto liberalnije nego ranijih godina. Među novim stanovnicima bogatog emirata su izraelski ulagači, kripto milijunaši i vlasnici hedge fondova. Tu su i bankari koji bježe od COVID restrikcija u Aziji te oni koji su preselili iz londonskog Cityja.

Privlačenju bogatih kupaca doprinose i niski porezi. Tako kupci koji se odluče za kupnju kuće ili stana u Dubaiju plaćaju samo 4 posto poreza dok u Velikoj Britaniji, primjerice, porezno opterećenje iznosi 15 posto. U Dubaiju se naplaćuje porez na dodanu vrijednost, ali nema poreza na dohodak. Zanimljiv je podatak da financijski analiitčari ne smatraju da se u Dubaiju napuhava nekretninski balon, unatoč ovakvom skoku cijena. Tako UBS-ov globalni indeks nekretninskih balona ocjenjuje da su cijene u Dubaiju – fer vrednovane.

Komentirajte prvi

New Report

Close