Rast prihoda od interneta i televizija, a pad od telefonskih usluga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2015. u 15:25
Foto: Davor Javorović / Pixsell

“Očekivani su bili takvi trendovi u četvrtom tromjesečju prošle godine s padom prihoda u odnosu na prethodno ljetno razdoblje”.

Na tržištu elektroničkih komunikacija u četvrtom tromjesečju prošle godine očekivano je zabilježen rast prihoda od internetskih i usluga prijenosa TV programa te pad prihoda od klasičnih telefonskih usluga, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

"Očekivani su bili takvi trendovi u četvrtom tromjesečju prošle godine s padom prihoda u odnosu na prethodno ljetno razdoblje u kojoj je zbog turističke sezone bilo dosta stranih korisnika u hrvatskim mrežama, a sezonski je utjecaj bio najveći na prihode operatora mreža pokretnih komunikacija, dok je u mrežama nepokretnih komunikacija pad prihoda ipak nešto manji, uz istodoban rast usluge televizije", kažu iz HAKOM-a.

Na godišnjoj razini u mrežama nepokretnih komunikacija telefonske usluge se sve manje koriste, pada i broj nepokretnih telefonskih priključaka, dok s druge strane u mrežama pokretnih komunikacija raste promet, ali pada prihod.

To, uz podatak da je do sada mreže operatora pokretnih komunikacija mijenjalo više od 850 tisuća korisnika, ukazuje da sve veći broj korisnika ugovara optimalne tarife u odnosu na njihove navike, ističu iz HAKOM-a dodajući da u pokretnim mrežama snažno raste internetski promet te da prihod od usluge pristupa internetu putem pokretne mreže na godišnjoj razini raste više od 87 posto.

Tome pridonosi sve veće korištenje pametnih telefona čime se mijenjaju i navike korisnika uz istodobni pad pristupa internetu putem podatkovnih kartica.

Na tržištu televizije zabilježen je pak i rast prihoda i broja priključaka, a najveći pojedinačni rast bio je u segmentu priključaka zemaljske naplatne TV, za oko 26 posto više nego u rujnu 2014.

Po podacima HAKOM-a, na kraju prošle godine bilo je 1.355.107 korisnika u nepokretnim telefonskim mrežama, što je smanjenje za 5,2 posto ili za oko 75 tisuća korisnika u odnosu na prosinac 2013. godine.

U pokretnim mrežama u prošlogodišnjem prosincu bilo je 4.461.352 korisnika, 9,2 posto ili 450 tisuća manje nego u istom razdoblju godine prije. Od toga je 55,5 posto bez pretplatničkog broja, a 44,5 posto s pretplatničkim odnosom.

Broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu na kraju 2014. iznosio je 1.340.180, što je gotovo sedam tisuća priključaka manje nego krajem 2013. godine.

Daleko je najviše priključaka širokopojasnog pristupa internetu u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, 309,2 tisuće. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija sa 108,6 tisuća priključaka, potom Primorsko-goranska s 80,5 tisuća, Osječko-baranjska sa 60,1 tisuću, Istarska županija s 55,7 tisuća.

Najmanje priključaka širokopojasnog pristupa internetu ima Ličko-senjska županija malo više od devet tisuća, potom Požeško-slavonska 11,3 tisuće, Virovitičko-podravska 12,4 tisuće priključaka itd.

Komentirajte prvi

New Report

Close