Rad koji nema cijenu, ali je doprinos neprocjenjiv: Bira se volonter/ka godine

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2021. u 07:55
Foto: PD

Takav vid humanosti posebno dolazi do izražaja tijekom kriznih situacija kao što su pandemija i potres kojima smo svjedoci. Brojni pojedinci ističu se svojim velikim trudom i srcem tijekom cijele godine, navode organizatori izbora iz Volonterskog centra Zagreb (VCZ)

Zahtjevna je bila prošla, 2020. godina za većinu koja je bila u Zagrebu – pandemija cijele godine, potres u ožujku koji je ostavio trajne posljedice na gradskim strukturama… bili su najveći izazovi, koji su tražili i povećani angažman pojedinaca kojima je u opisu aktivnosti i “posla” i – volontiranje. To davanje sebe i dobre volje na raspolaganje i pomaganje drugima često nema cijene, ali Volonterski centar Zagreb (VCZ), kao krovno udruženje koje okuplja dobrovoljce i volontere, znat će vrednovati one najmarljivije, najzaslužnije i najneumornije – 13. put organizira dodjelu Volonterskog Oskara, tj. zagrebačke nagrade za volontera ili volonterku godine.
Neprofitne organizacije i građanske inicijative koje provode volonterske programe te djeluju na području grada Zagreba do 2. studenoga 2021. mogu nominirati svoje volontere za nagradu Volonterski Oskar te time predstaviti javnosti vrijedne pojedince. Za Volonterski Oskar može biti nominirana svaka osoba starija od 15 godina koja obavlja volonterske aktivnosti u skladu sa Zakonom o volonterstvu te ima najmanje 80 volonterskih sati u 2021.

Foto: PD

“Volontiranje osnažuje pojedince i timove, izgrađuje osjećaj solidarnosti, potiče na sudjelovanje, štiti ranjive skupine i djeluje kohezivno u društvu. Takav vid humanosti posebno dolazi do izražaja tijekom kriznih situacija kao što su pandemija i potres kojima smo svjedoci. Brojni pojedinci ističu se svojim velikim trudom i srcem tijekom cijele godine, a nominacijama za Volonterski Oskar i samom dodjelom želimo poslati poruku da to netko vidi, cijeni i zahvalan je na doprinosu razvoju društva i zajednice. Vrijeme je danas najvažniji resurs, a oni koji daruju svoje vrijeme očito su visoko osvješteni za potrebe zajednice. Ne traže nikakvu naknadu, ne zato što je njihov rad besplatan, već zato jer im je doprinos neprocjenjiv”, kaže direktorica Volonterskog centra Zagreb Nina Butić Ivanković.

Proces odlučivanja o dobitniku Volonterskog Oskara odvija se u dva kruga. U prvom Povjerenstvo odabire finaliste natječaja na temelju unaprijed utvrđenih kriterija, dok u drugom krugu građani odlučuju o dobitniku/ci Oskara glasovanjem na web sranici www.oskar.vcz.hr. Dodjela Volonterskog Oskara je u petak 3. prosinca, uoči Međunarodnog dana volontera 5. prosinca.

Komentirajte prvi

New Report

Close