Novi trend u Hrvatskoj: “Uz puno odricanja ostvarila sam svoj san”

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 03. veljača 2018. u 10:45
Tea Josipa Kresović

Svaki početak je težak, naglašava Tea Josipa Kresović, pa je tako i pokretanje vlastitog biznisa rezultat višegodišnjeg cjelodnevnog rada kako bi prikupila sredstva za realizaciju ideje ili kako sama kaže, posla iz snova.

Tea Josipa Kresović 31-godišnja je zagrebačka fotografkinja koja je u Hrvatsku dovela 'newborn' fotografiju. Riječ je, naime, o trendu fotografiranja beba i kreiranju vizualno posebno atraktivnih uspomena na njihove prve dane. Prije više od godine dana je u Sesvetama otvorila vlastiti studio i pokrenula brend Little people by Tea Jo, a već sada, otkrila je, može govoriti o poprilično dobrom odazivu roditelja i njihovom zadovoljstvu nakon odrađenog snimanja. Reakcije su, komentirala je za Poslovni dnevnik, od početka vrlo pozitivne jer na ovaj tip fotografija malo tko može ostati ravnodušan. 

Za otvaranje obrta joj je, kaže, trebalo oko mjesec dana i to uglavnom za prikupljanje potrebne papirologije. Sljedeći je korak bilo uređivanje fotostudija u obiteljskoj kući, prilagođenog novopečenim mamama i bebama kako bi im bilo što udobnije. U studiju se nalazi i velika količina rekvizita za ovu vrstu fotografije, od kapica, garderobe, krevetića i sličnih ručnih radova od najfinijih materijala koje dobavlja iz cijelog svijeta. 

Svemu ovome prethodila je završena srednja fotografska škola i 10 godina rada u struci, a potom i prvi susret s konceptom 'newborn' fotografije. Zapravo se profesionalnim fotografiranjem djece, saznali smo, bavi ukupno sedam godina dok se za ovu specijaliziranu nišu priprema posljednjih pet, a u međuvremenu nije manjkalo ni edukacija kod vodećih svjetskih fotografkinja. Jedna od njih, Australka Jade Gao, ove godine dolazi održati radionicu kod Tee Josipe.

"U Hrvatskoj takve radionice dosad nisu bile dostupne. Moja potraga kreće u Londonu prije dvije godine, gdje sam i upoznala Jade. Ove godine po prvi puta u Hrvatskoj Jade dolazi voditi radionicu, i to baš u moj studio radi čega sam prilično uzbuđena", dodaje. U inozemstvu je, nastavlja, newborn tržište poprilično razvijeno i ta je industrija doživjela pravi procvat u posljednjih nekoliko godina. Diljem svijeta postoje specijalizirane online trgovine gdje se mogu nabaviti različiti ručno rađenih rekviziti od prirodnih materijala. 

Hrvatsko je tržište, s druge strane, relativno nerazvijeno, posebice ako se usporedi vjenčanom fotografijom. Upravo zato ističe i da podržava sve buduće generacije da se samostalno razvijaju u okviru interesa koji ih vesele jer i sami mogu postati nositelji, dakle, novih trendova i ideja. Također, njena je priča inspirativna i u kontekstu popularizacije strukovnih zanimanja, a i potvrda da se bez obzira na zasićenost tržišta, uvijek može pronaći sektor koji tek treba razviti. 

"U ovakvoj vrsti posla razlikuje nas kreativnost tako da mislim da ima mjesta za svakoga. Smatram da se profesionalna fotografija treba više cijeniti, kao i sav trud, vrijeme, talent i ulaganja u vođenje ozbiljnog posla. Ponosna sam sa svime što sam postigla jer znam koliko sam hrabrosti uložila u samostalno pokretanje nečeg svojeg. Potpuno sam posvećena poslu koji volim, u kojem smatram da sam uspjela i koji mi omogućuje da u današnje vrijeme mogu pristojno živjeti", istaknula je Kresović.

Svaki početak je težak, naglašava, pa je tako i pokretanje vlastitog biznisa rezultat višegodišnjeg cjelodnevnog rada kako bi prikupila sredstva za realizaciju ideje ili kako sama kaže, posla iz snova. "Paralelno sam radila više toga i uz puno odricanja danas mogu reći da sam ostvarila svoj san. U svom poslu najviše volim energiju kojom zrače ta mala nova i čudesna bića i radost koju pružaju svima oko njih. Moram priznati da nakon svakog snimanja jesam fizički umorna, ali tu je i ogromna količina pozitivne energije", kaže Kresović. To klijenti i prepoznaju, pa najveći broj njih dolazi po usmenoj preporuci, naglasila je na kraju razgovora.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Koja nebuloza, kao ona je prva osoba ikad koja se u Hrvatskoj sjetila fotografirati bebe. Svaka čast dotičnoj, fotke su super, no ne da nije prva, nije ni peta, ni deseta, a niti stota. Samo kratki Google search daje pregršt rezultata (fotomamaibeba.com – domena registrirana 2008., amelie.hr – registrirana 2013., clickbydanijela.com – 2014., exlumine.com – 2010.), tako da ne znam kako i vi i ona možete tvrditi da je ona prva koja je to počela raditi.

Sorry, ali to nije isto. Ovo što si postao je više konvencionalna fotografija novorođenčadi. Newborn je specifičnija i uža niša fotografije. Bitna je scenografija, umatanje u “sarmice”, obrada fotografije. Nije da diskreditiram, ali u svijetu koji se jako brzo mijenja moraš prihvatiti nove trendove ili će te konkurencija ubrzo “prešišati”.

Ovo u RH postoji već 3 godine: http://www.davitaklik.hr

New Report

Close