Kozlovićeva Santa Lucia na putu prema prvom velikom istarskom crnom vinu

Autor: Saša Paparella , 14. studeni 2014. u 16:16
Vinar Franco Kozlović/PIXSELL

Vinograd Santa Lucia smješten je na lagano brdovitom terenu sastavljenom od fliša, vapnenca i bijele gline, nadmorske visine 250 metara.

Postavivši pred sebe visoke kriterije kvalitete, Franco Kozlović odlučio je svoje vino Santa Lucia proizvoditi samo u izvrsnim berbama.

Zato je tek osam godina nakon izlaska bijele Santa Lucije na tržište pustio i prvu crnu kupažu tog brenda, onu iz berbe 2009., koja je u samo nekoliko dana bila u potpunosti rasprodana. Ovih je dana u Zagrebu Kozlović predstavio svoju novu Santa Luciju Noir, iz berbe 2011.: nakon selekcije ponajboljeg grožđa merlota, cabernet sauvignona i terana te 40 dana maceracije, vino je još punih 36 mjeseci dozrijevalo u bačvama različitih veličina te kasnije u bocama. Bilo je najava da će upravo sa Santa Lucijom Noir Kozlović napraviti prvo veliko istarsko crno vino. "Priznajem da mi je to bila želja, ali to će se najbolje vidjeti kasnije, s efektom koje će to vino izazvati na tržištu, jer potrošač je najbolji kritičar", rekao nam je poznati istarski vinar.

Kaže da ima 4000 butelja te crne kupaže, od čega će dio čuvati da vidi koliki je potencijal za odležavanje. Ne očekuje da sve što plasira na tržište bude prodano u par dana, kao što se dogodilo s vinom iz berbe 2009. "Ono je bio jedinstven slučaj, tko zna čime sve izazvan, a i tada smo na tržištu ponudili upola manju količinu nego sada". Teško mu je reći koja je Santa Lucia Noir bolja- ona iz berbe 2009. ili iz berbe 2011. "Prvo dijete ili drugo, koga ćete voljeti više?", uzvraća pitanjem Kozlović. Santa Lucia Noir nosi ime po višestruko potvrđenom položaju na pola puta između Brtonigle i Buja koje u internacionalnog nomenklaturi odgovara Grand Cru klasifikaciji. Uzgoj loze i proizvodnja vina na ovom se području prakticira od vremena prije dolaska Histra.

"Kod lokacije za veliki rezultat mora se dosta toga posložiti. Najlakše se i najsigurnije držati stvari koje su se dokazale u prethodnim stoljećima jer tako iskorištavamo sva iskustva vinara i vinogradara koji su bili prije nas. Niti jedan položaj nije slučajno postao poznat", kaže Kozlović. Vinograd Santa Lucia smješten je na lagano brdrovitom terenu sastavljenom od fliša, vapnenca i bijele gline, nadmorske visine 250 metara, orijentacije prema jugozapadu. Kako vina s ovih pozicija na svjetskim ocjenjivanjima redovito dobivaju preko 90 bodovai osvajaju zlatne medalje i regionalne trofeje, Santa Lucia je nedvojbeno premium etiketa. Vinarija Kozlović proslavila se sa svojom malvazijom, Hoće li se Kozlovići sada više posvetiti crnim sortama? "Bit ću zadovoljan i ako ostane ovako. Zasad su mi crna vina samo jedan od izazova, a veselit će me ako nešto uspijem s njima napraviti", rekao nam je poznati vinar.

Svojstva

Prija uz masnija jela

Santa Lucia Noir 2011. stilom podsjeća na crni Bordeaux. Posjeduje za Istru tipične i blago naglašene kiseline. Tanini su čvrsti, ali izglađeni. U čaši vino je tamne i neprozirne rubinsko crvene boje, s jasnom nijansom ljubičaste. Od aroma prvo se osjećaju fini začini poput cedra i duhana, a potom voćne i začinske note poput borovnice, šljive, kože i crne višnje. U ustima Santa Lucia nudi puno voćnosti i začina, dugo traje, a aftertaste je pun crnog ribiza, zapečene višnje i duhana. U gastronomiji Santa Lucia Noir dobro prati bifteke i ostale sočne steakove te crvena mesa s grilla. Zbog ugodno naglašenih kiselina prija s masnijim i slanijim jelima. To vino može odležavati još desetak godina pa je riječ o pravom kolekcionarskom uratku.

Komentirajte prvi

New Report

Close