Stručnjakinja otkrila je li zagorena hrana štetna za zdravlje

Autor: Poslovni.hr , 23. rujan 2022. u 07:42
Foto: pixabay

Neki tvrde da je konzumacija takve hrane iznimno opasna za zdravlje, dok drugi ne vide problem.

U prehrani bi svakako trebalo izbjegavati dijelove hrane koji su zagoreni jer upućuju na prisutnost veće količine akrilamida, objasnila je predstavnica Europske agencije za sigurnost hrane u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu (HAPIH) dr. sc. Jasenka Petrić za Index.

Akrilamid je kemijski spoj koji se može formirati pri povišenim temperaturama u hrani bogatoj škrobom te je potencijalno štetan za zdravlje ako se dulje konzumira.

Nastaje tijekom dulje termičke obrade na temperaturama iznad 120°C (naprimjer tijekom prženja ili pečenja) iz prirodnih sastojaka hrane kao što su šećeri i aminokiseline.

Hrana u kojoj se akrilamid najčešće može naći su kruh, prženi krumpir, čips, pahuljice, keksi, krekeri, kava i sl. Nemoguće ga je u potpunosti ukloniti iz termički obrađene hrane koja sadrži škrob, ali je moguće smanjiti njegovu količinu pažljivijom i raznovrsnijom termičkom obradom.

Da bismo unos akrilamida sveli na minimum, ne preporučuje se hranu bogatu škrobom (krumpir, različiti proizvodi od tijesta) pržiti ili peći nakon što je postigla zlatno žutu boju.

Komentirajte prvi

New Report

Close