Požegi su omogućili Brda&doline

Autor: Sergej Novosel Vučković , 05. travanj 2018. u 22:00
Slavonski grad ima novi slogan koji sažima sve vrijednosti

Studio Candypepper zaslužan za novi brend i vizualni identitet centra Zlatne doline.

Dizajner Filip Korić i copywriter Ivan Žanetić dvojac su studija Candypepper iz Požege, koji je svoj grad gotovo preporodio jednim jedinim sloganom.

Oni su, naime, u suradnji s tamošnjom Turističkom zajednicom i samim Gradom, proveli brendiranje Požege, stvorivši Brda&doline, logo kojim će se slavonski grad, središte zlatne doline, promovirati u Hrvatskoj, a i svijetu. "Pri kreiranju slogana i svega vezanog uz brend uvijek se vodite željama i potrebama klijenta, jer oni svoj brend poznaju bolje od vas. Pri tome vodite računa o konkurentskim brendovima i povijesti oglašavanja svog brenda te trendovima i aktualnim praksama u oglašivačkoj industriji. Ne zvuči kao magija, ali ako se dovoljno dobro izvede, može joj se približiti", objašnjava kreativni dvojac koji je svoj studio pokrenuo 2016. 

Inspiracija na ručku
Kad govore o stvaranju brenda, ovog konkretnog ili drugog, neovisno je li za kakav proizvod ili grad, ističu da je ključna prepoznatljivost i izvlačenje onog jedinstvenog. "To ne mora biti najbolje niti mjerljivo metrom, ali mora biti posebno u odnosu na druge proizvode u kategoriji i zanimljivo ciljanoj publici." Napominju da i sva zbivanja u u gradu čine njegov brend, pa su i oni pokušavali u stvaranju turističkog 'biljega' Požege uhvatiti njen duh, prisutan u svakom građaninu, svakom kutku. A brda i doline, kao fraza kojom su to, očito, i uspjeli, iskrsnula im je, otkrivaju nam, za ručkom, "negdje između kokošje juhe i pohane piletine".

 

Žanetić

Najvažnije u stvaranju nekog brenda je izvlačenje onoga jedinstvenog.

I bili su, ističe Korić, dovoljno ludi ozbiljno razmotriti takav plod inspiracije. Dopao se i Gradu Požegi i Turističkoj zajednici. Oni su još lani krenuli u projekt brendiranja, jer dosad nisu imali ujednačeni vizualni identitet. "Novi moderni vizualni identitet u skladu je s potražnjom i našom ponudom, ali i usklađen s našim sugrađanima i njihovim pogledom na grad u kakvom žele živjeti", objašnjava gradonačelnik Darko Puljašić. Ponosni su, nastavlja, što su kreativni tim pronašli u svom gradu, jer "Požežani najbolje poznaju Požegu". Logo i vizual bit će i na različitim uporabnim predmetima i suvenirima, te na oglasnim materijalima za sve gradske manifestacije.

Važno imati svoju priču
Žanetić i Korić reći će, objašnjavajući što je presudno za brend kako bi privukli ciljanu publiku (goste ili potrošače), da dobra brend strategija i dobra kampanja znače da imate svoju priču. "Ona će se nekima svidjeti, a nekima ne, ali vi istog trena prestajete biti jedni od mnogih. Postajete, barem u nekom segmentu branše – drugačiji i jedinstveni, kažu u Candypepperu, koji su svoju unikatnost, potvrdili i u radu za klijente u korporativnom svijetu. Poručuju da je bitno privući pažnju potrošača i zainteresirati one koje trebate zainteresirati.

 

Korić

Brending je dio infrastrukture, ništa manje bitan od ulaznih cesta ili baštine.

"Nakon toga se pobrinite da nudite, razvijate i održite dobar proizvod. Trebalo bi upaliti", otkrivaju recept Ivan Žanetić i Filip Korić. Trebalo bi upaliti u njihovu gradu, koji je, prema podacima TZ-a, lani imao 6344 dolazaka i 13.444 noćenja turista, a Požeško-slavonska županija 13.399 dolazaka i 30.969 noćenja. To je već povećanje od 15-ak posto u odnosu na 2016., pa bi uz Brda&doline rast i u ovoj godini mogao ići po tim ili većim stopama. Candypepperi zaključuju kako je "brending dio turističke infrastrukture, ništa manje bitan od ulaznih cesta u grad ili očuvanja lokalne kulturne baštine."

Komentirajte prvi

New Report

Close